16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Este nevoie de reforme majore în agricultură pentru combaterea modificărilor climatice
Este nevoie de reforme majore în agricultură pentru combaterea modificărilor climatice
Modul în care producem şi consumăm alimente trebuie să se schimbe atât pentru a reduce emisiile poluante provenite din agricultură cât şi pentru a ajuta fermierii să se adapteze la modificările climatice, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite DPA.
Agricultura este responsabilă pentru 21% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, faţă de sectorul energiei care este responsabil pentru 47%, se arată în raportul "State of Food and Agriculture 2016" publicat de FAO cu două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a Acordului de la Paris.
Având în vedere că obiectivul Acordului de la Paris este limitarea creşterii temperaturii la 2 grade Celsius, "provocarea este reducerea emisiilor din agricultură, acoperind însă în acelaşi timp cererea fără precedent pentru alimente", susţine directorul general al FAO, Jose Graziano Da Silva. Potrivit FAO, acest lucru poate fi atins prin oprirea despăduririi şi degradării pădurilor, precum şi prin decizia guvernelor de a transfera actualele subvenţii, în valoare de 560 miliarde de dolari anul trecut numai în ţările dezvoltate şi marile economii în curs de dezvoltare, spre o agricultură mai sustenabilă.
Menţinerea staus quo-ului cu privire la subvenţii "poate perpetua practici de producţie nesustenabile în locul celor care promovează o utilizare eficientă a resurselor, conservarea solului şi reducerea intensităţii emisiilor de gaze cu efect de seră ale sectorului agricol", se arată în raportul FAO. În plus, utilizarea unor metode agricole mai moderne, combinate cu ajutoare ţintite pentru fermierii din ţările în curs de dezvoltare, inclusiv utilizarea unor culturi eficiente, utilizarea unor alternative de conservarea a apei la inundarea culturilor de orez şi tehnici de hrănire mai bună a şeptelului, ar putea ajuta de asemenea.
FAO subliniază însă că nu există o soluţie tehnologică simplă şi a făcut un apel pentru o reorientare generală a politicilor din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale precum şi pentru o modificare a dietei prin reducerea ponderii alimentelor de genul cărnii.
Potrivit estimărilor FAO, cererea globală de alimente ar urma să crească cu cel puţin 60% comparativ cu nivelul din 2006, în timp ce modificările climatice ar face ca numărul persoanelor în pericol de foamete să crească cu 35 până la 122 milioane, în principal din cauza reducerii veniturilor din agricultură din cauza modificărilor climatice.

Articole înrudite