NSA utilizează cartele SIM normale, cele pentru telefoanele mobile, pentru a localiza persoane care urmează să fie lovite cu drone, scrie Glenn Greenwald în primul său articol cu titlul "Rolul secret al NSA în programul asasinilor americani", publicat în "The Intercept", noua revistă digitală finanţată de fondatorul eBay, Pierre Omidar.
Articolul citează documente secrete făcute publice de Edward Snowden. După părerea lui Greenwald, această metodă a fost folosită în Pakistan, în Afganistan şi în Yemen. Din acest motiv, ar fi fost creată o unitate internă NSA numită Geocell. "Această metodă de atac - scrie Greenwald, citând un fost operator la conducerea avioanelor fără pilot - poate lovi terorişti şi membri din familie care nu au nimic de-a face cu activităţile obiectivului". Potrivit "The Intercept", talibanii în Afganistan sunt tot mai suspicioşi faţă de telefoanele lor şi, de aceea, îşi schimbă des cartelele SIM pentru a evita să fie interceptaţi.
Ziarul online "The Intercept", care îi are ca fondatori pe protagoniştii descoperirilor despre NSA - Glenn Greenwald, Laura Poitras şi Jeremy Scahill - îşi propune "să apere libertatea presei de cei care vor să o încalce". Este vorba despre versiunea web a publicaţiei creată graţie finanţării lui Pierre Omidar, fondatoul eBay şi proprietarul networkului First Look Media.
De fapt este un site unde graţie noilor tehnologii este mai simplu şi util pentru orice "martor" să facă publice în siguranţă propriile documente secrete în presă. Şi se porneşte de la scandalul Datagate, cu două articole dedicate NSA. Primul cu titlul "Rolul secret al NSA în U/S. assassination Program", semnat de Greenwald şi Scahill. Şi al doilea dezvăluie noi fotografii despre NSA şi alte agenţii de securitate, semnat de Trevor Paglen. Obiectivul declarat este de a "chema fiecare firmă sau agenţie guvernamentală să îşi asume responsabilităţile".
În realitate, această publicaţie online asigură un loc pentru toţi cei care vor să publice fără teamă ştirile lor secrete, fără să le fie frică de nimic, asigură fondatorii săi. Site-ul se bucură de o echipă de avocaţi specializaţi în această materie. Totodată, este primul organ de presă care deţine o tehnologie cu totul criptată, tocmai pentru a proteja sursele şi cititorii de eventuale activităţi de contraspionaj din partea agenţiilor federale.
În acest scop, "The Intercept" foloseşte o versiune actualizată a SecureDrop, un sistem deja utilizat de Aaron Swartz, celebrul programator care a reuşit să intre în baza de date a Mit şi pus, apoi, sub acuzare de FBI. În urma acelor anchete, Swartz a fost afectat de o gravă depresie care l-a determinat să se sinucidă pe 11 ianuarie 2013. Graţie acestui sistem de secureDrop - scrie în prezentare - staff-ul "The Intercept" intenţionează să asigure posibilitatea oricărei surse sau "spion" să transmită documentele lor secrete jurnaliştilor în mod sigur şi mai ales anonim.