17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dmitri Rogozin: „Rusia va decide ce face cu muniţiile din Transnistria după o analiză minuţioasă”
Dmitri Rogozin: „Rusia va decide ce face cu muniţiile din Transnistria după o analiză minuţioasă”
Rusia va lua o decizie referitoare la muniţiile din Transnistria după ce Ministerul Apărării de la Moscova va examina toate aspectele acestei probleme, a declarat luni vicepremierul Dmitri Rogozin, numit recent reprezentant special al Kremlinului pentru regiunea separatistă din Republica Moldova, relatează Itar-Tass.
"Conducerea Ministerului Apărării analizează la ora actuală această chestiune, iar la sfârşitul analizei va fi adoptată o decizie", a afirmat Dmitri Rogozin, comentând informaţia din presă, potrivit căreia Rusia va începe retragerea muniţiilor până la sfârşitul acestui an.
Ziarul Kommersant a scris pe 18 aprilie, citând surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe, că procesul de retragere a muniţiilor va începe până la sfârşitul lui 2012, Moscova considerând că aceasta va crea un context favorabil reglementării conflictului transnistrean.
"Pot să vă spun un singur lucru: depozitul de la Colbasna nu se deosebeşte cu nimic de alte arsenale ale armatei ruse, iar dacă termenul de valabilitate a muniţiilor a expirat, trebuie luată o hotărâre - fie le retragem, fie le distrugem pe loc", a mai spus oficialul rus.
El a adăugat că Moscova "va face toate astea" şi a ţinut să sublinieze că noua conducere separatistă de la Tiraspol "are încredere în Rusia".
Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a efectuat pe 12 aprilie o vizită neanunţată la Tiraspol, în timpul căreia a inspectat depozitele cu muniţii ale armatei ruse.
În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.
Rusia şi-a asumat încă în 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Moldovei, lucru pe care nu l-a dus însă la bun sfârşit. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.


Articole înrudite