25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşertul Atacama a înflorit: oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi
Deşertul Atacama a înflorit: oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi

Înflorirea deşertului la fiecare 5-7 ani este studiată de oamenii de ştiinţă, în special pentru relaţia cu schimbările climatice. Dar un proiect de dezvoltare a turismului ameninţă ecosistemul fragil al sitului.

Deşertul Atacama din Chile a devenit violet. Situat în nordul ţării, acest loc este considerat unul dintre cele mai uscate şi ostile din lume.

Într-un ciclu de 5 până la 7 ani, mii de flori mici, violete şi galbene înfloresc între august şi noiembrie, dacă vremea o permite. Seminţele latente îngropate sub nisip pot supravieţui zeci de ani şi pot aştepta un minim de apă ca să germineze şi să înflorească, explică Andrea Loayza, biolog la Universitatea La Serena: “Un fenomen studiat de oamenii de ştiinţă, în special pentru a înţelege adaptarea speciilor la climă extremă, în timp ce încălzirea globală va duce la mai multe secete şi deşertificări. Ceea ce vedem aici sunt milioane de ani de evoluţie în medii extreme, oferindu-ne informaţii importante. Ne poate ajuta să înţelegem şi poate să ne adaptăm.”

Andrea Loayza declară: „În prezent, folosim apă în principal pentru agricultură şi producţia de alimente. Aşa că pentru a ne putea adapta la un scenariu de criză climatică, trebuie să înţelegem procesele naturale. Aceste spaţii sunt de fapt laboratoare naturale pentru noi şi asta serveşte de asemenea, pentru inventarea tehnologiilor, selecţia pentru a dezvolta noi soiuri adaptate la condiţii din ce în ce mai nefavorabile”, continuă Andrés Zurita, genetician la Institutul de Cercetare Agricolă din Chile.

 

Un proiect turistic contestat

 

Autorităţile locale doresc să se procedeze la udarea anuală a deşertului, astfel încât înflorirea să aibă loc în fiecare an, iar turiştii să se aglomereze în această regiune foarte afectată de criza Covid-19.

Dar pentru oamenii de ştiinţă, această decizie ar putea avea efecte dezastruoase: „Sunt ecosisteme foarte fragile, aşa că puţină ploaie sau puţin mai multă ploaie le va scoate din echilibrul în care se află şi le poate schimba. Acestea sunt ecosisteme unice în sensul că plantele care supravieţuiesc acolo trebuie să adopte o serie de strategii foarte specifice ”.

Proiectul este criticat şi de ONG-urile de mediu, care denunţă o risipă de resurse de apă, în timp ce Chile este lovită de câţiva ani de o secetă foarte gravă.

 


Articole înrudite