Japonezul Sakari Momoi, căruia i-a fost atribuit vara trecută titlul de decan de vârstă al omenirii, s-a stins din viaţă la 112 ani, au anunţat marţi autorităţile prefecturii Saitama, la nord de Tokyo, unde bărbatul a locuit de-a lungul multor ani, informează AFP.
Sakari Momoi a decedat duminică din cauza unei insuficienţe renale, într-un cămin de bătrâni din capitala niponă, a precizat pentru AFP un responsabil municipal. "Familia lui ne-a spus că starea sa de sănătate s-a degradat în urmă cu o săptămână-două", a adăugat acest responsabil.
Născut la 5 februarie 1903 la Minamisoma, prefectura Fukushima, Momoi a fost director de liceu, pasionat de lectură, în special de poezia chineză, şi amator de sumo. El s-a căsătorit în 1928 şi a avut cinci copii.
Atunci când a primit, în august 2014, certificatul Guiness World Records, Momoi a spus că ar dori să trăiască încă zece ani.
Speranţa de viaţă pentru bărbaţii niponi a depăşit pentru prima dată, în 2013, bariera de 80 de ani (80,21 ani), în timp ce femeile japoneze se plasează la capitolul longevitate pe primul loc la nivel mondial, cu o speranţă medie de viaţă de 86,61 ani. Aproape un sfert din populaţia Japoniei este mai în vârstă de 65 de ani, proporţie care ar urma să ajungă la 40% până în 2060.
La ora actuală, în Japonia există aproape 59.000 de centenari, potrivit statisticilor oficiale făcute publice în septembrie trecut de Ministerul Sănătăţii. Dintre aceştia, 87% sunt femei.
Cu toate acestea, Japonia a "pierdut-o" primăvara aceasta pe decana de vârstă a omenirii, iar în prezent o americană deţine acest titlu: Susannah Mushatt Jones, care a sărbătorit luni 116 ani.
Recordul de longevitate care a putut fi dovedit în mod oficial este în continuare deţinut de franţuzoaica Jeanne Calment, decedată în 1997, la vârsta de 122 de ani şi 164 de zile.