28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum au reuşit chinezii să îşi păstreze spaţiul verde
Cum au reuşit chinezii să îşi păstreze spaţiul verde

Beijing-ul a implementat un program de conservare a pădurilor în anul 1998, ca răspuns la exploatarea forestieră şi defrişările masive, ce au dus la o reducere considerabilă a suprafeţelor împădurite, iar acum au dovada că acel program funcţionează.
O echipă de oameni de ştiinţă au studiat pădurile naţionale, folosind imagini de pe satelit, observând dacă suprafaţa împădurită s-a extins sau a scăzut. În perioada anilor 2000-2010 a fost înregistrată o redresare semnificativă cu circa 1,6% din teritoriul Chinei, în timp ce pierderile constituiau 0,38%. "Înainte, defrişările erau extinse la scară largă. Acum, însă, că s-a oprit tăierea pădurilor, există şi o creştere în suprafeţe acoperite de pădure", a declarat autorul studiului, Andrés Vina, de la Centrul pentru Sisteme de Integrare şi sustenabilitate a Universităţii de Stat Michigan.
Pădurile adăpostesc o biodiversitate imensă, previn eroziunea solului şi acţionează ca filtre de carbon, purificând atmosfera de dioxidul de carbon.
Estimările au demonstrat că aproape 130 de hectare de păduri, o suprafaţă mai mare decât Africa de Sud, a fost defrişată numai în ultimii 25 de ani ai secolului trecut.
Timp de decenii la rând, chinezii au tăiat păduri, pentru a face loc industriei şi agriculturii. Biodiversitatea a sărăcit, iar inundaţiile şi alunecările de teren ce au devenit tot mai dese au adus imense pierderi din cauza lipsei copacilor care menţineau balanţa în ecosistem. Inundaţiile şi alunecările de teren din vara anului 1998 au provocat pierderi de 20 de miliarde de dolari. Atunci, guvernul chinez a decis să investească, în perioada 1998-2000, două miliarde de dolari în programul de conservare a pădurilor. Rezultatul a fost extraordinar. Defrişările forestiere, care ajungeau în 1997 la 32 de milioane de metri cubi de lemn natural, au fost reduse la 23 de milioane de metri cubi către anul 1999.
"Când se ajunge la climă şi reţinerea carbonului, acestea sunt probleme globale", a afirmat Kevin Griffin, un ecologist de la Lamont-Doherty Earth Observatory la Universitatea Columbia, care nu a participat la studiu.
"Este încurajator să vedem că despădurirea este în scădere şi că unele ţări din toate regiunile arată progrese impresionante. Printre acestea, ele includ: Brazilia, Chile, China, Cape Verde, Costa Rica, Filipine, Republica Coreea, Turcia, Uruguay, şi Vietnam", a declarat Jose Graziano da Silva, directorul general al FAO (Organizaţia Internaţională de Agricultură şi Alimentaţie). Odată cu scăderea defrişărilor, FAO a raportat că emisiile de carbon au scăzut cu 25 la sută între anii 2001-2015.


Articole înrudite