16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Costul global al dezastrelor şi catastrofelor naturale a scăzut în 2015 la 85 de miliarde de dolari
Costul global al dezastrelor şi catastrofelor naturale a scăzut în 2015 la 85 de miliarde de dolari

Costul economic al dezastrelor şi catastrofelor naturale a scăzut în 2015 până la aproximativ 85 de miliarde de dolari, de la 113 miliarde de dolari anul trecut, potrivit unei estimări preliminare publicată de grupul elveţian de reasigurări Swiss Re, informează AFP.

Cifra comunicată de Swiss Re pentru 2015 este mai mică decât media din ultimii 10 ani, când pierderile economice s-au situat în medie la 192 de miliarde de dolari.

Anul acesta pierderile economice provocate de catastrofele naturale s-au ridicat la 74 de miliarde de dolari în timp ce dezastrele provocate de om, precum accidentele industriale, au provocat pierderi de 11 miliarde de dolari. Din suma totală, aproximativ 32 de miliarde de dolari a fost acoperită de companiile de asigurări, estimează Swiss Re.

Dezastrul industrial din portul Tianjin, nord-estul Chinei, unde o serie de explozii masive au provocat decesul a 161 de persoane, este considerat cel mai costisitor dezastru din acest an, companiile de asigurări acoperind pagube de peste două miliarde de dolari, însă calculele nu sunt încă definitive.

În rândul catastrofelor naturale, furtunile care au afectat SUA în luna februarie au fost cele mai costisitoare pentru asigurători, provocând pierderi evaluate la 2,7 miliarde de dolari.

În schimb, cutremurul din Nepal, care a provocat decesul a 9.000 de persoane şi a distrus 500.000 de case a provocat pierderi economice de peste şase miliarde de dolari însă asiguratorii au avut costuri de numai 160 de milioane de dolari, având în vedere nivelul redus de acoperire a riscului din Nepal.

Temperaturile excepţional de ridicate şi lipsa de precipitaţii din acest an au fost la originea a numeroase secete, incendii şi valuri de caniculă din numeroase regiuni, adaugă Swiss Re. Peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a temperaturilor extreme în India, Pakistan, Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. „Impactul economic al acestor evenimente a fost devastator în regiunile afectate” a apreciat economistul şef al Swiss Re, Kurt Karl.

Studiul estimează că aproximativ 26.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în catastrofe şi dezastre în 2015, Swiss Re subliniind că numeroşi migranţi au decedat în încercarea de a traversa Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.


Articole înrudite