25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Coreea de Nord a mobilizat rachete de tip sol-aer cu rază lungă de acţiune în apropiere de frontiera sud-coreeană, a anunţat miercuri cotidianul Chosun Ilbo, citând o sursă militară de la Seul. Potrivit cotidianului sud-coreean, mai multe rachete de tip SA-5 au fost aduse din provincia Hwanghae, din sud-vestul ţării, către frontieră, unde reprezintă un pericol potenţial pentru avioanele sud-coreene. Aceste rachete au fost repoziţionate în martie, după scufundarea unei nave de război sud-coreene cu o torpilă nord-coreeană, în care au fost ucişi 46 de militari din Coreea de Sud. Un purtător de cuvânt al armatei sud-coreene a refuzat să comenteze aceste informaţi.
Potrivit susei militare citate de Chosun Ilbo, rachetele amplasate la frontieră sunt destinate împiedicării unor atacuri din partea aviaţiei sud-coreene împotriva unor ţinte strategice din Nord. Armata nord-coreeană ar fi achiziţionat aproximativ 350 de rachete de tip SA-5, cu o rază de acţiune de 250 de kilometri, dar şi aproximativ 20 de platforme de lansare, din fosta Uniune Sovietică, la sfârşitul anilor '80.
Torpilarea corvetei Cheonan, la 26 martie, atribuită Phenianului, a intensificat tensiunile în peninsulă, în contextul în care Coreea de Nord a părăsit de aproximativ un an negocierile multilaterale, care au scopul să convingă această ţară să renunţe la ambiţiile sale nucleare. Regimul comunist, susţinut de China, a negat întotdeauna torpilarea navei.
Statele Unite şi Coreea de Sud efectuează, în prezent, manevre comune vizând să descurajeze Coreea de Nord. Aceste exerciţii au fost condamnate de regimul nord-coreean, care a ameninţat că va riposta cu o "puternică disuasiune nucleară".

Articole înrudite