Consumul mondial de suc de portocale a scăzut cu 15,2 % între 2004 şi 2014, ca urmare a expansiunii altor băuturi răcoritoare şi pierderea obiceiului de a lua micul dejun, se arată într-un studiu realizat în Brazilia de principalul producător şi exportator de suc de portocale, relatează EFE.
Potrivit raportului Asociaţiei Naţionale al Exportatorilor de Sucuri de Citrice din Brazilia (Citrus BR), această scădere echivalează cu producţia de pe aproximativ 1,6 culturi braziliene, care în 2014 au produs 279 de milioane de cutii de suc de portocale, dintre care 95 % destinate exportului.
Asociaţia semnalează că pentru a face faţă acestei reduceri a pieţei trebuie lansate campanii în care să fie implicaţi medici şi nutriţionişti pentru a impulsiona consumul de băuturi naturale, mai ales în Europa, unde ajunge 71 % din sucul brazilian de portocale. Prin urmare, producătorii se aşteaptă la o reducere a impozitului pe sucul '100 % integral' (natural), atât de portocale, cât şi de struguri şi de cocos.
Studiul coincide cu un alt text publicat de Ministerul Agriculturii din Statele Unite privind consumul mondial de citrice, care arată că Brazilia va înregistra o scădere cu 10 % a producţiei de portocale, ca urmare a secetei care afectează ţara.
În acest sens, producţia de sucuri naturale estimată de Ministerul american va avea o scădere de 23 la sută. Circa 57 % din producţia mondială de portocale şi 81 % din comerţul internaţional cu acest fruct aparţin Braziliei, potrivit datelor din acest sector.