Conflictele religioase în cadrul aceleiaşi ţări s-au agravat în majoritatea regiunilor lumii în 2012, la un nivel care nu a mai fost atins niciodată în ultimii şase ani, afirmă un studiu al institutului american de cercetare Pew, relatează AFP. Excepţie fac cele două Americi, potrivit studiului, care arată de asemenea că România face parte dintre ţările unde violenţa religioasă a scăzut.
O treime (33%) din cele 198 de ţări studiate au cunoscut un nivel „înalt” sau „foarte înalt” al conflictelor religioase interne (violenţe sectare, terorism, agresiuni) în 2012, faţă de 29% în 2011 şi 20% în 2010.
Cea mai mare creştere s-a înregistrat în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, două regiuni care resimt încă efectele Primăverii arabe din 2010-2011, potrivit Pew, care dă drept exemplu creşterea numărului atacurilor împotriva bisericilor copte şi a companiilor creştine din Egipt. China a cunoscut, la rândul său, o creştere puternică a acestor conflicte, mai scrie agenţia franceză de presă.
Numărul ţărilor unde guvernele au promulgat restricţii religioase (interdicţia de a practica, de a se converti, tratamentul inegal etc.) a rămas, în schimb, aproape la fel, în condiţiile în care trei din zece ţări exercită un nivel „înalt” sau „foarte înalt” de restricţii.
Printre cele mai populate 25 de ţări din lume, Egiptul, Indonezia, Rusia, Pakistanul şi Myanmarul cunosc cele mai multe conflicte religioase.
Creştinii şi musulmanii, care formează peste jumătate din populaţia mondială, au fost stigmatizaţi în cea mai mare parte a ţărilor. Musulmanii şi evreii sunt grupurile care au cunoscut un nivel record în ultimii zece ani al ostilităţilor împotriva acestora, potrivit institutului american de cercetare.
În acelaşi timp, Coasta de Fildeş, Serbia, Etiopia, Cipru şi România sunt ţările unde violenţa religioasă a scăzut.
Cele 198 de ţări acoperite de studiu cuprind peste 99,5% din populaţie, indică Pew, care precizează că nu a inclus şi Coreea de Nord, unde guvernul este „cel mai represiv din lume, inclusiv în privinţa religiei”.