Comisia Europeană a propus, miercuri, instituirea unei proceduri unice de certificare la nivelul UE pentru echipamentele de control de securitate aeronautică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Potrivit CE, în urma introducerii unui certificat la nivelul UE, echipamentele de securitate aprobate într-un stat membru vor putea fi comercializate în celelalte state membre. Crearea unui sistem UE de recunoaştere reciprocă a echipamentelor de securitate va contribui la eliminarea fragmentării pieţei, consolidarea competitivităţii sectorului UE al securităţii, creşterea ocupării forţei de muncă şi, în cele din urmă, la îmbunătăţirea securităţii aviaţiei în întreaga Europă.
"Prin simplificarea şi armonizarea normelor privind certificarea echipamentelor de control în aeroporturi, propunerea de astăzi va garanta ca standardele noastre ridicate în materie de controale de securitate sunt aplicate în aeroporturile din întreaga UE. De asemenea, propunerea va contribui la stimularea competitivităţii sectorului european al securităţii şi la îmbunătăţirea capacităţii acestuia de a oferi soluţii care sa consolideze securitatea cetăţenilor", a declarat Comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.
Echipamentele de securitate utilizate în sectorul aviaţiei pentru controlul persoanelor, al bagajelor de mână şi al mărfurilor reprezintă o piaţă importantă, cu o cifra de afaceri de 14 miliarde de euro, din care 4,2 miliarde doar în Europa. Cu toate acestea, piaţa internă europeană a echipamentelor de control este în prezent fragmentată din cauza procedurilor naţionale de certificare, care au un efect negativ asupra eficienţei pieţei şi a liberei circulaţii a mărfurilor.
Legislaţia în vigoare privind specificaţiile tehnice şi cerinţele de performanţă pentru echipamentele de control de securitate aeronautică utilizate în aeroporturile europene nu stabileşte un sistem de evaluare a conformităţii obligatoriu la nivelul UE, care să garanteze ca toate aeroporturile de pe teritoriul acesteia îndeplinesc standardele cerute. Prin urmare, echipamentele certificate într-un stat membru nu pot fi comercializate în alte state membre. Propunerea Comisiei stabileşte un sistem de certificare unic la nivelul UE, bazat pe o metodologie comună de testare şi pe emiterea de certificate de conformitate de către producători, care vor fi valabile în toate statele membre, în conformitate cu principiul recunoaşterii reciproce.