16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cipru, în discuţii cu Moscova asupra unui acord de utilizare de către armata rusă a porturilor şi aeroporturilor insulei
Cipru, în discuţii cu Moscova asupra unui acord de utilizare de către armata rusă a porturilor şi aeroporturilor insulei

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a declarat, în cadrul unui interviu publicat luni de Itar-Tass, că este în discuţii cu guvernul rus asupra unui acord care ar permite armatei ruse să utilizeze porturile şi aeroporturile insulei, relatează revista Newsweek pe site-ul său de internet.
Potrivit agenţiei de ştiri ruse, statul insular a fost de acord să sporească cooperarea celor două ţări \"în domeniul apărării\", iar Anastasiades se pregăteşte să viziteze Moscova în cursul acestei luni pentru a semna zece proiecte comune între cele două ţări.
\"Sunt în curs discuţii despre capabilităţi suplimentare care pot fi asigurate de Rusia în cazul unei operaţiuni umanitare sau a unei situaţii de urgenţă\", a spus Anastasiades, în contextul în care ministrul cipriot al apărării, Ioannis Kasoulidis, a afirmat că nu există planuri de staţionare a unor trupe ruse în Cipru, unde se află şi o bază strategică a Forţelor regale aeriene (RAF) britanice.
Cipru şi Rusia au legături economice strânse, Cipru fiind atât destinaţia, cât şi sursa celor mai multe investiţii străine directe. De asemenea, Moscow Times a estimat luna trecută că afacerile care au legătură cu Rusia reprezintă în jur de 10% din economia Ciprului.
\"Relaţiile cipriote-ruse au progresat de ceva vreme\", a declarat Elizabeth Quintana, expert în cadrul think tank-ului pentru securitate şi apărare Royal United Service Institute (RUSI).
Cipru este în prezent o bază cheie pentru operaţiunile RAF în Irak, şase avioane Tornado GR4 fiind staţionate pe insulă din septembrie, de unde pleacă pentru a lansa lovituri aeriene asupra grupării Statul Islamic. \"Baza RAF din Cipru este între două posibile baze aeriene destinate avioanelor ruse\", a adăugat Elizabeth Quintana, precizând că una dintre aceste baze vizate de ruşi se află la numai 50 km de cea a RAF.
\"Plecând de la acţiunile Rusiei în Ucraina, definiţia Moscovei pentru \'umanitar\' este dubioasă. Dacă există o intenţie de a acumula forţe în Cipru, aceasta trebuie luată mai în serios de NATO şi de RAF\", a adăugat ea.
\"Este parte a unui proiect mai larg de a destabiliza NATO. Am asistat deja la discuţiile ruse cu noul guvern grec, la tentativele ei de a curta membrii NATO Ungaria şi România. Încearcă din greu să găsească fisuri, dar până în prezent Alianţa a rămas unită\", a mai spus Quintana.
\"Ei pot folosi influenţa pe care o au asupra băncilor din Cipru ca un mijloc de a încerca guvernul cipriot să revizuiască afilierile politice şi militare pe care le are\", opinează experta.
John Herbst, expert în Eurasia în cadrul ONG-ului Consiliul Atlantic şi fost ambasador american în Ucraina, susţine că abordarea pe care Rusia o are faţă de Cipru ar trebui să reprezinte un motiv de mare preocupare pentru NATO şi UE.
\"Nu există niciun motiv de a considera acest aranjament cu Cipru umanitar. Kremlinul a folosit o acoperire umanitară pentru a urmări obiective geopolitice şi chiar agresive\", a spus el.
\"Posibilul acord cu Cipru face parte dintr-un demers al Kremlinului de a-şi consolida poziţia militară în Europa şi de a dezvolta o relaţie mai strânsă cu câteva state UE. Aceste relaţii mai apropiate vor asigura Moscovei un aliat în influenţarea deciziilor UE\", a adăugate John Herbst.
Cipru este membru al UE dar nu şi membru al NATO, spre deosebire de statele vecine Grecia şi Turcia, ambele în Alianţa Nord-Atlantică, notează Newsweek.


Articole înrudite