27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Datorită ascensiunii economice de la jumătatea secolului trecut a Statelor Unite ale Americii, limba engleză a ajuns să fie învăţată de toată lumea, în majoritatea statelor lumii. Criza financiară din 2008, care a generat o criză economică de proporţii, a dus la slăbirea economiei SUA. Poziţia SUA în fruntea clasamentului celor mai puternice economii ale lumii se clatină, iar un raport publicat recent de compania de consultanţă IHS Economics din SUA arată că, în următorii zece ani, China va depăşi SUA, ca urmare a triplării PIB-ului, ajungând să deţină 20% din PIB-ul global.
Pe de altă parte, Rusia refuză cu obstinaţie să renunţe la statutul său de megaputere economică şi militară, drept dovadă implicarea sa în conflictul din Ucraina, care a mobilizat întreaga lume, implicând reacţii economice şi politice pe plan internaţional.
Într-un clasament al celor mai utile cinci limbi pe care trebuie să le înveţi în această lume în schimbare, site-ul Nomad Capitalist a enumerat, la finele anului trecut, în ordinea importanţei: chineza, araba, spaniola, rusa şi portugheza, ultima datorită faptului că este limba oficială a Braziliei.
Conform unui studiu eurbarometru realizat anul trecut în 27 de state membre ale UE, cele mai răspândite limbi străine vorbite de nativii din statele membre sunt: engleza (38%), franceza (12%), germana (11%), spaniola (7%) şi rusa (5%). Europenii consideră că cea mai utilă limbă străină este engleza (67%), germana (17%), franceza (16%), spaniola (14%) şi chineza (6%).
Iată că aceste tendinţe de învăţare a limbilor străine mai neobişnuite pentru români au ajuns şi în ţara noastră. Cererea românilor pentru învăţarea limbii ruse şi a limbii chineze a crescut, a anunţat un comunicat de presă al Centrului de Limbi Străine Fides.
„Dacă în perioada comunistă limba rusă era studiată în mod obligatoriu în şcoală, după revoluţie este scoasă treptat din programa şcolară, însă în ultima perioadă interesul pentru limba rusă a crescut”, spun reprezentanţii centrului. Potrivit acestora, persoanele interesate să înveţe, să facă afaceri sau să lucreze în companii cu capital rusesc, chinez sau german doresc să înveţe aceste limbi străine.


Articole înrudite