17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Armele scapă de sub control
Armele scapă de sub control

Nivelul cheltuielilor efectuate de guvernele statelor lumii a atins cote nemaiîntâlnite până acum. Ţările din întreaga lume cheltuiesc, în prezent, peste 1.700 miliarde dolari pe an pe arme. Este mai mult decât totalul investiţiilor care se fac la nivel global în energie. În afară de producătorii de armament şi furnizorii acestora, nu există alte beneficii economice ale industriei de armament: armele sunt depăşite din punct de vedere tehnic de altele noi foarte repede şi nu generează beneficii materiale, ci dimpotrivă, în condiţiile în care distrug obiecte. Însă, costurile plătite de diferite state ale lumii pentru înarmare se văd în creşterea nivelului datoriilor guvernamentale, scrie publicaţia Zero Hedge.
Astfel, în fiecare an, sumele disponibile pentru îmbunătăţirea educaţiei, creşterea accesului la alimente şi carburanţi, pentru mediu sau pentru rezolvarea problemelor demografice sunt cu 1.700 miliarde de dolari mai mici, chiar dacă aceste probleme sunt critice pentru secolul al XXI-lea.
De asemenea, este îngrijorător şi faptul că statele pot pierde rapid controlul asupra acestor arme, conturându-se perspectiva unor conflicte care nu se termină niciodată şi a unor tragedii majore.
Înainte de anul 1991, Uniunea Sovietică deţinea peste 27.000 de focoase nucleare şi numeroase arme cu uraniu şi plutoniu pentru. Deşi nu au existat informaţii confirmate că armele nucleare post-sovietice au dispărut sau au fost furate, în contextul turbulenţelor politice şi economice de atunci, există în schimb numeroase dovezi care atestă o piaţă neagră destul de mare a materialor nucleare. Ceea ce creşte riscul unor accidente nucleare în regiuni mari şi chiar în întreaga lume.
În această perioadă, conflictele militare se răspândesc din nou în Orientul Mijlociu. În contextul confruntărilor, oricine se oferă voluntar să lupte pentru oricare dintre părţi va primi gratuit mâncare şi arme, din partea puterilor regionale şi internaţionale asociate acelei tabere. Vor rămâne aceste arme acolo, în rândul populaţiilor locale, sau există riscul să fie folosite în altă parte, chiar şi după ce conflictul se va rezolva? După cum ştim, din partea fundamentaliştilor ne putem aştepta la orice.
În concluzie, la nivelul la care s-a ajuns cu înarmarea, miza este deja prea mare. Nu ne rămâne decât să sperăm că liderii noştri sunt vigilenţi, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi.


Articole înrudite