16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce se va întâmpla cu cetăţenii români şi europeni care muncesc în Marea Britanie dupe ieşirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit?
Ce se va întâmpla cu cetăţenii români şi europeni care muncesc în Marea Britanie dupe ieşirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit?

 

 

Revenirea cetăţenilor români care muncesc în Marea Britanie în România – soluţie benefică sau dezastru economic?

Sectoare precum sănătatea, industruia de retail şi construcţiile reprezintă vârfurile de activitate ale românilor imigranţi care muncesc pe teritoriul Regatului Unit. Alături de polonezi şi irlandezi, românii constituie una dintre cele mai dezvoltate comunităţi care trăiesc în Marea Britanie, iar prezenţa acestora a oferit un plus de valoare atât economiei engleze, cât şi celei româneşti. Nu trebuie uitat faptul că românii care muncesc în străinătate (aproape 4 milioane) au trimis în perioada 2006-2016 aproape 52 de miliarde de euro în ţară, către familiile acestora.

Dat fiind faptul că aceştia sunt angrenaţi într-o serie dintre cele mai importante domenii de activitate din Regatul Unit, în cazul în care măsurile de limitare a libertăţii de mişcare vehiculate de către prim-ministrul britanic nu pun în pericol însăşi Marea Britanie? Trebuie reţinut faptul că peste 2,2 milioane de cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene muncesc în această ţară, aşadar, excluderea acestora de pe piaţa muncii ar reprezenta o lovitură puternică pentru însăşi economia britanică. În plus, ce o să se întâmple cu românii care trăiesc în Regat, în cazul în care ar trebui să se întoarcă în România? Va putea sistemul de asigurări sociale să facă faţă acestui val important de persoane sau vom asista la un colaps al acestuia?

Pe oriunde ar fi, românii care muncesc în străinătate vor simţi întotdeauna româneşte!

Chiar dacă sunt departe de ţară, românii care activează în Marea Britanie simt în continuare româneşte. Aceştia se gândesc la cei care au rămas în ţară, trimit bani în România în fiecare lună (peste 300 de euro, această fiind cea mai ridicată sumă care este expediată lunar de românii care muncesc în străinătate, întrecându-i pe cei din Spania şi Italia) şi sunt interesaţi de tot ceea ce se petrece în ţara noastră. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care determină autorităţile române să se preocupe cu maxim interes de situaţia românilor din Marea Britanie. În acest sens, România, care urmează să deţină preşidenţia Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, atunci când se preconizează a se finaliza desprinderea Regatului Unit de UE, militează pentru garantarea absolută a drepturilor cetăţenilor săi din Marea Britanie.

51% dintre românii care trăiesc în Regat au plecat la muncă, lăsându-şi familiile în ţară, în timp ce 49% şi-au adus cu ei şi ceilalţi membri ai familiei, intenţionând să-şi petreacă timpul împreună până când se vor putea reîntoarce în ţară. După cum se poate observa, gândul celor mai mulţi dintre românii care muncesc în afara ţării este orientat către revenire, nu către stabilirea într-o ţară străină. Chiar dacă muncesc acolo, prin intermediul banilor trimişi în ţarăprin intermediul banilor trimişi în ţară, aceştia sprijină economia românească, ceea ce este un aspect extraordinar. În plus, graţie modului în care unii dintre români s-au prezentat în raporturile de muncă în ţările în care activează, printre care se numără şi Marea Britanie, mulţi investitori străini s-au decis să investească în ţara noastră.

Sursa imagine: Pixabay


Articole înrudite