16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce-i va aduce Europei anul 2016?
Ce-i va aduce Europei anul 2016?

Mai bine de un milion de nou-veniţi au poposit numai în Germania în 2015. Războaie în Siria, în Irak şi pe continentul african, care nu contenesc, silesc alţi oameni să ia calea refugiului. Politica pentru refugiaţi, cea mai mare problemă pentru UE, va rămâne în Europa o temă prioritară şi în 2016. Cum vor fi distribuiţi nou-veniţii între statele membre ale UE? Cum vor fi ei integraţi? Şi cum să funcţioneze aceasta în contextul problemelor interne ale UE, în care partidele populiste de dreapta iau un avânt tot mai mare. În Franţa, în Polonia, în Ungaria, dar nu numai acolo. Sunt acestea chestiuni deosebit de importante pentru UE? Olandezii şi slovacii, care vor prelua preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European în primul şi, respectiv, în al doilea semestru al anului viitor, vor încerca să contribuie la formularea unor răspunsuri.

Şi situaţia economică în care se află Grecia va fi în 2016 o temă prioritară. Cel de-al treilea pachet de ajutor a fost decis de ţările zonei euro în 2015, dar cu o serie de condiţii. Guvernul Tsipras a realizat deja o mulţime de reforme şi de aceea finanţatorii manifestă un optimism rezervat.

 

Alegeri şi reuniune NATO

 

În septembrie, privirile se vor îndrepta spre Europa de Est şi spre alegerile parlamentare din Rusia. Mai multe grupări din opoziţie vor să se unească împotriva lui Putin şi să acceadă în Duma de Stat. Între acestea se numără şi Partidul Progresului, al bloggerului Alexei Navalnâi. Şi în Ucraina vor fi urmărite cu mare atenţie alegerile fiindcă criza provocată de anexarea Crimeei şi mai ales criza din Bazinul Donului, în estul Ucrainei, nu vor fi depăşite nici în 2016.

Situaţia din Ucraina va preocupa şi NATO. În zilele de 8 şi 9 iunie, Varşovia va găzdui reuniunea la vârf a alianţei. Miza principală a întâlnirii va fi armonizarea intereselor divergente pe care le urmăresc statele membre. Partenerii din estul Europei, între care ţara-gazdă Polonia, îşi doresc o politică mai severă de apărare şi de disuasiune îndreptată împotriva Rusiei. SUA au interesul să menţină unitatea în cadrul alianţei. Iar statele sudice, între care Turcia, vor să împiedice o focusare a NATO pe situaţia din est. Este de înţeles, dacă se ţine cont că Turcia se învecinează cu Siria şi Irak.

 

Polonia, în centrul atenţiei

 

În 2016, în Europa vor avea loc şi manifestări culturale de amploare. Două dintre ele se vor desfăşura în Polonia. Capitala culturală europeană a anului 2016 este Wroclaw. Oraşul de pe Odra îşi va răsfăţa publicul cu multe inovaţii, între care Centrul Naţional de Muzică. În plus, la Cracovia va avea loc în ultima săptămână a lunii iulie cea de-a 31-a ediţie a întâlnirii mondiale a tineretului catolic. Tema manifestării este "mila". Mulţi dintre polonezi se bucură de pe acum de apropiata vizită a Papei Francisc.

În fine, începând din 10 iunie va avea loc în Franţa Campionatul European de Fotbal. Vreme de patru săptămâni, totul se va învârti în jurul balonului rotund. La întrecere vor participa 24 de echipe naţionale, mai multe decât oricând. După atentatele teroriste din 13 noiembrie, campionatul se va desfăşura în condiţii severe de securitate. Favoritele întrecerii sunt reprezentativele Franţei şi Germaniei.


Articole înrudite