16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bulgaria va produce mai puţin de 10.000 de tone de miere în 2017
Bulgaria va produce mai puţin de 10.000 de tone de miere în 2017
Producţia de miere a Bulgariei va scădea sub pragul de 10.000 de tone din acest an, din cauza unei situaţii dezastruoase în zona de sud-vest a ţării, a declarat preşedintele Uniunii apicultorilor bulgari, Mihail Mihailov, informează BTA.
Potrivit lui Mihailov, în mod normal, producţia anuală de miere a Bulgariei se situează între 6.000 şi 12.000 de tone, însă în acest an cel mai probabil va scădea sub pragul de 10.000 de tone. Aceasta după ce, în 2016, Bulgaria a produs o cantitate cuprinsă între 10.000 şi 10.500 de tone de miere.
Preşedintele Uniunii apicultorilor bulgari este de părere că preţul de vânzare cu amănuntul al mierii este unul realist, dar nu şi preţul de vânzare angro. Cel mai popular tip de miere polifloră poate fi cumpărat pentru 4 leva kilogramul angro (o leva bulgărească este cotată la 2,3509 lei) şi cu 10 leva kilogramul în sistem de vânzare cu amănuntul. Mierea organică este puţin mai scumpă, 5-6 leva pentru un kilogram agro şi 12 leva kilogramul în sistem de vânzare cu amănuntul. Mihail Mihailov este de părere că preţul angro al mierii trebuie să fie de cel puţin la 6 leva per kilogram pentru mierea convenţională şi până la 8 leva per kilogram pentru mierea organică, pentru că aceasta din urmă este supusă la numeroase restricţii.
Statisticile oficiale arată că numărul apicultorilor din Bulgaria este de aproximativ 19.000, dar Mihailov a precizat că este vorba de un număr în scădere constantă, apicultura fiind deseori o afacere de familie care este transmisă din tată în fiu. Un număr de 2.000-3.000 de apicultori aplică anual la programul de susţinere a fermierilor, o mică parte din cei 19.000 de apicultori, deoarece pot beneficia de programul de susţinere apicultorii care sunt înregistraţi ca producători agricoli liber profesionişti.
În acest an, apicultorii din Bulgaria au fost excluşi de la schema de ajutor de minimis, în valoare de aproximativ şapte milioane de leva, dar beneficiază de un program naţional de sprijinire în valoare de şapte milioane de leva pe an şi aproximativ 20-21 milioane leva pentru o perioadă de trei ani.

Articole înrudite