Dacă britanicii vor vota sau nu pentru menţinerea ţării lor în cadrul Uniunii Europene, alegătorii din alte ţări ale continentului se îndoiesc tot mai mult de UE, potrivit unui studiu dat publicităţii de Pew Research Center, scrie AFP.
Potrivit acestui sondaj, referendumul de la 23 iunie din Marea Britanie se anunţă disputat: 48% dintre alegătorii britanici au o opinie nefavorabilă despre Europa, iar 44% sunt în favoarea acesteia. Opoziţia faţă de UE a crescut însă şi în alte ţări de obicei mult mai favorabile. Sprijinul pentru UE în Franţa a scăzut astfel cu 17 procente într-un an, la 38%.
Printre cele zece ţări sondate de Pew Research Center, doar Grecia, constrânsă de UE şi creditorii internaţionali să adopte reforme de austeritate, apare mai supărată pe Bruxelles decât Franţa.
UE este în continuare susţinută de noii săi membri, ca Polonia (72%) sau Ungaria (61%), dar nu şi de cei mai vechi, ca Grecia (27%).
Chiar şi printre ţările fondatoare cele mai bogate din UE, bunăvoinţa faţă de Uniune abia ajunge la 50%. Iar tendinţa este în scădere, sprijinul germanilor (50%) diminuându-se cu opt procente între 2015 şi 2016.
Tinerii alegători şi militanţii de stânga sunt în general mai favorabili UE decât persoanele în vârstă sau dreapta populistă.
Toţi însă sunt îngrijoraţi în legătură cu modul în care UE tratează criza refugiaţilor, largi majorităţi exprimându-şi frustrarea.
De asemenea, dezaprobarea este mare, dar nu generală, cu privire la modalitatea în care UE a gestionat impactul economic al crizei din zona euro, în special în Mediterana.
În ţările din sud care se sufocă sub povara datoriei, 65% dintre spanioli, 66% dintre francezi, 68% dintre italieni şi 92% dintre greci dezaprobă gestionarea de către UE a chestiunilor economice.
Fără surprize, acest sentiment general de nemulţumire se traduce printr-un sprijin mai puţin important acordat obiectivului Tratatului European din 1957, pentru o "uniune fără încetare mai strânsă" între statele membre.
În şase din cele zece ţări chestionate, alegătorii care vor ca anumite puteri să se întoarcă la ţara lor sunt mai numeroşi decât cei care doresc o centralizare mai puternică sau menţinerea actualei situaţii.
Datele din Marea Britanie sunt elocvente: 65% dintre alegători ar dori ca Londra să îşi recupereze prerogativele, în timp ce numai 6% sunt în favoarea unui transfer suplimentar de putere către Bruxelles, iar 25% sunt de acord cu situaţia existentă.
În pofida acestui scepticism în continuă creştere, alegătorii din celelalte nouă ţări sunt de părere în majoritate (printre care 89% dintre suedezi) că retragerea Marii Britanii din UE ar fi un "lucru rău".
Sondajul Pew a fost efectuat în fiecare ţară pe un eşantion de aproape 1.000 de persoane cu drept de vot, prin telefon sau faţă în faţă, de către institutul TNS BMRB, între 4 aprilie şi 12 mai.