Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a avertizat, într-un articol publicat în cotidianul grec Kathimerini, că Turcia ''nu va putea să continue să oprească'' fluxurile migratorii către Uniunea Europeană fără exceptarea de la vize, din octombrie, pentru cetăţenii turci, relatează AFP.
Şeful diplomaţiei turce a lansat, încă o dată, acest avertisment europenilor după înregistrarea de către autorităţile elene, între luni şi marţi dimineaţa, a unui număr, foarte mare, de 462 de migranţi plecaţi de pe ţărmurile Turciei.
''Turcia şi-a îndeplinit partea'' pentru a opri acest flux, după acordul privind migraţia încheiat în martie cu UE şi aşteaptă acum de la europeni ca ''ei să-şi respecte promisiunile'' făcute în contrapartidă, inclusiv exceptarea de la vize Schengen pentru turci, a declarat Cavusoglu.
Dacă UE nu-şi onorează angajamentele, ''Turcia nu mai poate continua să oprească singură migraţia ilegală'' către Europa, a avertizat ministrul turc. ''Aşteptăm o liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci începând, cel mai târziu, din octombrie'', a insistat el.
Atena, ca şi Uniunea Europeană, se teme ca nu cumva Turcia să deschidă ''robinetele'' cu migranţi în Marea Egee, în timp ce deriva autoritară a regimului turc după tentativa de puci eşuată din 15 iulie a dus la o răcire a relaţiilor Ankarei cu europenii.
După ce în vara lui 2015 migranţii traversau cu miile Marea Egee dinspre Turcia în Grecia, traversările prin aceeaşi zonă s-au redus la circa o sută în medie pe zi după încheierea acordului între Ankara şi Bruxelles, ce prevede retrimiterea în Turcia a tuturor migranţilor sosiţi după data de 20 martie. Dar, după tentativa de puci eşuată din Turcia, numărul nou-sosiţilor a crescut, cu diferite variaţii, înregistrându-se între luni şi marţi recordul verii. Autorităţile elene se feresc pentru moment să interpreteze aceste variaţii şi se străduiesc să menţină cooperarea cu Ankara.