18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Analizele arată că la originea epidemiei cauzate de bacteria EHEC nu se află niciun produs spaniol
Analizele arată că la originea epidemiei cauzate de bacteria EHEC nu se află niciun produs spaniol
Nu există „nici cel mai mic” indiciu privind implicarea de produse spaniole în epidemia declanşată de bacteria intestinală EHEC în Germania, conform analizelor realizate în Spania, a declarat joi şeful guvernului de la Madrid, Jose Luis Rodriguez Zapatero, relatează AFP.
"Ieri a devenit clar, prin analizele făcute de Agenţia spaniolă pentru siguranţa alimentară, că nu există nici cel mai mic indiciu conform căruia la originea acestei grave infecţii s-ar afla vreun produs spaniol", a afirmat el într-un interviu pentru postul public de radio.
Zapatero a anunţat pe de altă parte că ţara sa va cere „despăgubiri” pentru prejudiciul suferit de agricultura spaniolă, după ce s-a stabilit că la originea bacteriei nu s-au aflat castraveţii din Spania, aşa cum au susţinut iniţial autorităţile germane. "Totuşi, mi-aş fi dorit o reacţie mai clară din partea Comisiei (Europene), în special în clarificarea regulilor de joc din Uniunea Europeană în cea ce priveşte frontierele", a spus el, în contextul în care mai multe ţări europene au oprit importurile de fructe şi legume spaniole din cauza acestei crize. Pierderile pentru fermierii spanioli au fost estimate la peste 200 de milioane de euro pe lună.
"În prezent avem sarcina, extrem de ambiţioasă, de a recâştiga în cât mai scurt timp buna reputaţie şi (de a restabili) comerţul cu toate produsele spaniole", a adăugat şeful guvernului spaniol.
Peste 1.500 de persoane au fost infectate cu bacteria intestinală EHEC (E.coli enterohemoragic), care poate cauza sindromul uremic hemolitic (SHU). 17 persoane au murit - 16 în Germania şi una în Suedia.
Spania nu a exclus miercuri începerea de acţiuni legale împotriva Germaniei, şi mai ales a autorităţilor de la Hamburg, care au lansat alerta de la începutul crizei castraveţilor, indicând că aceştia ar fi fost contaminaţi cu bacteria E.coli în ţara iberică.
Comisia Europeană a ridicat tot miercuri avertismentul privind castraveţii spanioli. Ministerul spaniol al Sănătăţii a salutat decizia, spunând că este „un pas foarte important pentru restabilirea normalităţii în cât mai scurt timp posibil pentru sectorul agricol spaniol”.

Epidemia provocată de bacteria EHEC ar putea dura luni

Epidemia provocată de bacteria EHEC ar putea dura luni, iar sursa infecţiei ar putea să nu fie cunoscută niciodată, susţine Reinhard Burger, preşedintele Institutului german Robert Koch, instituţia federală însărcinată cu controlul sanitar, relatează BBC News. Acesta şi-a exprimat înţelegerea faţă de nemulţumirile fermierilor spanioli afectaţi de falsa acuzaţie conform căreia castraveţii cultivaţi de ei ar fi stat la baza răspândirii bacteriei EHEC.
Profesorul Burger a indicat că este imposibil de spus cât timp va trece până la oprirea epidemiei. "Numărul (cazurilor) se va diminua, dar nu ştiu cât va dura. Ar putea fi săptămâni, luni", a afirmat el pentru BBC. Această perioadă depinde de două aspecte: dacă alimentele infestate se află în continuare în depozite şi dacă sursa originală mai este activă. Spania nu a exclus miercuri începerea de acţiuni legale împotriva Germaniei, şi mai ales a autorităţilor de la Hamburg, care au lansat alerta de la începutul crizei castraveţilor, indicând că aceştia ar fi fost contaminaţi cu bacteria E.coli în ţara iberică.

Articole înrudite