Organizaţia umanitară Amnesty International (AI) acuză Ungaria de abuzuri împotriva refugiaţilor şi de supunerea acestora la tratamente degradante, transmite EFE.
Într-un raport, AI afirmă că "mii de solicitanţi de azil, inclusiv minori neînsoţiţi, suferă abuzuri violente".
Acuzaţiile se adaugă celor formulate de alte organizaţii neguvernamentale în ultimele luni, atât privind tratamentele inumane cât şi mijloacele dure utilizate împotriva migraţiei de guvernul conservator condus de premierul Viktor Orban.
EFE rezumă ideile din documentul AI: la frontierele Ungariei sunt garduri de sârmă ghimpată; trecerea ilegală a frontierei este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare; din iulie, autorităţile de la Budapesta expulzează într-o "ţară a nimănui" dintre Ungaria şi Serbia toţi imigranţii clandestini interceptaţi la mai puţin de opt kilometri de graniţă; aceştia aşteaptă apoi cu săptămânile sau lunile să le fie procesate cererile de azil, primind un minimum de ajutoare şi fără a beneficia între timp de servicii elementare.
"Sute de solicitanţi de azil aşteaptă la graniţă luni întregi în condiţii degradante", semnalează AI. Raportul vorbeşte despre refugiaţi bătuţi, călcaţi în picioare şi chiar urmăriţi de câini.
"Când am venit, credea că Ungaria este Europa, că odată ajuns aici va fi bine. Mi-am dat însă seama că aici suntem urâţi", este citat în informare un cetăţean afgan, a cărui identitate nu este dezvăluită de AI.
Organizaţia reaminteşte că duminica viitoare va avea loc în Ungaria un referendum privind acceptarea sistemului de redistribuire a refugiaţilor între toate ţările Uniunii Europene. Se aşteaptă un vot negativ, după o campanie în care guvernul a legat imigraţia de terorism. AI caracterizează plebiscitul drept "toxic".
"Orban a înlocuit statul de drept cu starea de teamă", a afirmat directorul AI pentru Europa, John Dalhuisen. Din cauza campaniei pentru referendum, "retorica toxică anti-refugiaţi atinge punctul culminant", susţine organizaţia, care avertizează că politicile premierului ungar reprezintă "o adevărată ameninţare" la adresa statului de drept şi a drepturilor omului.