16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Afganistanul, o destinaţie căutată de turişti, în ciuda atacurilor talibanilor
Afganistanul, o destinaţie căutată de turişti, în ciuda atacurilor talibanilor

Afganistanul reprezintă o atracţie turistică pentru străini, în pofida pericolului unor atacuri din partea talibanilor, aşa cum a fost cel de săptămâna trecută, care a provocat rănirea a cel puţin şase persoane. Deşi atacurile asupra turiştilor străini sunt rare în Afganistan, ele reprezintă un risc în această ţară în care numărul victimelor civile a atins niveluri record, scrie BBC.
În prezent, există mai multe companii ce oferă pachete turistice în această ţară în care peste 11.000 de persoane au căzut victime ale violenţelor anul trecut. Muqim Jamshady, directorul executiv al agenţiei Afghan Logistics And Tours cu sediul în Afganistan, care organizează excursii şi călătorii pentru turişti în zonele sigure, a declarat pentru BBC că până la 300 de turişti au apelat la serviciile sale în 2003, dar numărul a scăzut la circa o sută pe an din cauza creşterii procentului de victime ale violenţelor.
Organizaţia Mondială a Turismului (OMT) nu primeşte statistici de la guvernul afgan cu privire la numărul de turişti, aşa că este dificil de urmărit câţi vizitatori ajung acolo. Însă, Afganistanul trimite totuşi la OMT date cu privire la sumele cheltuite de turiştii străini. Cifrele arată o scădere considerabilă a acestora - de la 168 milioane de dolari, în 2012, la 91 milioane de dolari în 2014, anul din care este disponibilă cea mai recentă statistică.
Ministerul britanic al afacerilor externe (Foreign and Commonwealth Office) nu recomandă turismul în cea mai mare parte a Afganistanului, adăugând că ''există o mare ameninţare din partea teroriştilor, iar metodele specifice de atac evoluează şi devin din ce în ce mai sofisticate''. De asemenea, Departamentul de Stat al SUA merge chiar mai departe, avertizând că există un risc de ''răpire, luare de ostatici, operaţiuni militare, mine, tâlhării, confruntări armate între grupurile politice şi cele tribale, atacuri ale militanţilor, foc direct şi indirect, atentatori sinucigaşi şi atacuri ale insurgenţilor, inclusiv cu maşini-capcană sau alte dispozitive explozive''.
Zone imense din Afganistan sunt interzise vizitatorilor, potrivit jurnalistului afgan Bilal Sarwary care promovează ''Afganistanul pe care nu îl vezi'' pe pagina sa de Facebook, însă acest lucru nu înseamnă că această ţară este în întregime inaccesibilă. ''Departamentul de Stat, Foreign Office, cu toţii spun că nu este sigură. Nu este Sri Lanka sau Maldive, dar nu e nici Libia sau Siria', spune el. ''Sunt locuri în Afganistan care sunt perfect sigure pentru turişti. Dacă zbori la Kabul, apoi la Bamiyan sau Herat, ruta e sigură. Ceea ce atrage oamenii în Afganistan este peisajul divers - de la munţi la deşerturi şi lacuri'', mai susţine jurnalistul.
Cel mai recent atac asupra turiştilor europeni şi americani s-a petrecut la 4 august pe un drum dintre Ghor şi Herat, în vestul ţării, după cum arată sursa citată. Deşi Herat este considerat relativ sigur, Bilal şi-a exprimat surprinderea că turiştii au luat-o pe acolo. Pentru cei care vizitează Afganistanul, sfatul lui Bilal este să se documenteze foarte bine înainte şi să evite rutele terestre folosind cât mai mult avionul.
Şi Lyse Doucet, corespondent-şef internaţional al BBC, care a călătorit în Afganistan încă din 1988, a declarat că ''există zone neafectate de talibani'' unde turiştii se pot bucura de ospitalitatea afgană, de bunătate şi de blândeţe, pot vedea peisaje minunate şi se pot caza la hoteluri decente''. Riscul, spune Lyse, nu apare neapărat atunci când stai într-o anumită zonă, ci când călătoreşti între locuri considerate sigure. ''Nu poţi spune că toată ţara este nesigură'', mai adaugă ea susţinând că cea mai importantă este ''cunoaşterea temeinică a locului'', într-un mod ''cât mai cuprinzător, ca să fii sigur că sursele informaţiilor sunt bune''.
Atacul recent asupra turiştilor a survenit într-o perioadă în care Herat, ocupat pe vremuri de Alexandru cel Mare, în anul 330 î.e.n., caută să-şi îmbunătăţească imaginea, promovând faptul că a redevenit un oraş sigur, pentru a atrage turişti.


Articole înrudite