Acordul final cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus la vot în parlamentul de la Londra, a anunţat premierul britanic Theresa May, care a prezentat într-un discurs cele 12 priorităţi avute în vedere în contextul părăsirii forului comunitar de către ţara sa, relatează Reuters şi AFP.
Şefa executivului britanic a afirmat că este dispusă să facă unele compromisuri în negocierile cu Bruxellesul, dar a subliniat că este important să ofere ''cât mai multă certitudine cu putinţă''.
''Pot confirma astăzi că guvernul va supune acordul final care va fi convenit de Regatul Unit şi UE unui vot în ambele camere ale parlamentului înainte de intrarea în vigoare'' a documentului, a spus May, în discursul rostit la Lancaster House.
Ea a menţionat că Brexit-ul va semnifica ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, punând astfel capăt speculaţiilor conform cărora Londra va încerca să obţină un aşa-numit 'soft Brexit'. ''Vreau să fiu clară. Ceea ce propun nu poate însemna apartenenţa la piaţa unică. În schimb, vom căuta cel mai mare acces posibil la ea printr-un acord de liber schimb nou, cuprinzător şi ambiţios'', a continuat şefa guvernului Marii Britanii.
''Doresc ca Regatul Unit să iasă din această perioadă de schimbări mai puternic, mai corect, mai unit şi mai vizionar ca oricând. Vreau să fim o ţară sigură, prosperă, tolerantă. Vreau să fim cu adevărat o Marea Britanie globală, cel mai bun prieten şi vecin al partenerilor noştri europeni, dar şi o ţară care ajunge dincolo de frontierele Europei, o ţară care iese în lume pentru a construi relaţii cu vechi prieteni, dar şi cu noi aliaţi'', a continuat ea.
Şefa executivului de la Londra a accentuat că rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE nu a fost o decizie de autoizolare a ţării sale, întrucât istoria şi cultura acesteia sunt profund racordate la restul lumii. ''Suntem o ţară europeană şi mândră de moştenirea noastră europeană comună. Dar, suntem întotdeauna o ţară care priveşte dincolo de Europa către restul lumii. Iată de ce suntem una dintre ţările cu cea mai mare diversitate rasială din Europa'', a explicat prim-ministrul britanic.
În ceea ce priveşte imigraţia, Theresa May a insistat că Marea Britanie a fost mereu o ţară deschisă şi tolerantă, dar a avertizat că, atunci când nivelurile acestui fenomen este prea ridicat, sprijinul pentru graniţele deschise ''se clatină'', explicând că publicul le-a transmis politicienilor că acest lucru s-a întâmplat înaintea şi în timpul referendumului privind Brexit.
Referitor la menţinerea securităţii continentului european, şefa executivului de la Londra a ţinut să ofere noi garanţii privind angajamentul britanic: ''Într-o perioadă în care sporesc îngrijorările privitoare la securitatea europeană, militarii britanici, desfăşuraţi în ţări europene printre care Estonia, Polonia şi România, vor continua să-şi facă datoria''.