28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
800.000 de „intrări ilegale” în UE de la începutul anului
800.000 de „intrări ilegale” în UE de la începutul anului

Aproximativ 800.000 de „intrări ilegale” în Uniunea Europeană au fost recenzate de la începutul anului, a declarat miercuri cotidianului Bild Fabrice Leggeri, directorul Agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex). Afluxul de migranţi în Europa nu „a atins apogeul”, consideră şeful Frontex, cerând statelor europene ca solicitanţii de azil respinşi să fie reţinuţi pentru a fi trimişi „rapid” în ţările lor de origine, potrivit AFP.

Această cifră depăşeşte ultimele estimări ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), dar modul de numărare al Frontex permite recenzarea aceleiaşi persoane de mai multe ori. „Statele europene trebuie să se pregătească în ideea că o situaţie foarte dificilă ne aşteaptă în lunile următoare”, a avertizat Leggeri, evidenţiind că Frontex este responsabil cu „monitorizarea” frontierelor, dar nu are nicio putere în ceea ce priveşte limitarea afluxului de migranţi. El consideră că „hotspot”-urile - centrele de primire şi de înregistrare preconizate în insulele greceşti şi în Sicilia — nu permit absorbţia afluxului de solicitanţi de azil, deoarece acestea nu sunt prevăzute pentru o „şedere prelungită” aici. „Cel care a intrat ilegal şi nu are dreptul la azil trebuie să fie trimis rapid în ţara sa”, a insistat şeful Frontex, estimând că UE are nevoie de „facilităţi de primire” unde migranţii să fie „închişi în caz de nevoie”.

Potrivit acestuia, statele europene ar trebui „să-şi utilizeze într-un mod mai consecvent” dreptul prevăzut de legislaţia europeană şi să reţină „până la 18 luni” un străin într-o situaţie neregulamentară pentru a „organiza întoarcerea sa”.

Acest subiect este principalul punct de dispută în cadrul coaliţiei de guvernare în Germania, ţara care a primit cei mai mulţi solicitanţi de azil: conservatorii doresc să creeze „zone de tranzit” de-a lungul frontierei, fapt ce ar permite reţinerea migranţilor pentru examinarea accelerată a dosarului lor, precum în aeroporturi. Social-democraţii refuză o astfel de idee, denunţând „lagăre în masă” sau „zone de detenţie”, a căror utilitate o neagă.


Articole înrudite