27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prin Axele 3.1 şi 6.1 din POSDRU s-au făcut proiecte într-un timp scurt, apărând dificultăţi
Prin Axele 3.1 şi 6.1 din POSDRU s-au făcut proiecte într-un timp scurt, apărând dificultăţi

Axele privind dezvoltarea start-up-urilor şi a economiei sociale sunt cele pe care s-au realizat proiecte multe, dificile şi într-un timp record, motiv pentru care au apărut diferite dificultăţi, a declarat Rodica Lupu, preşedintele Centrului de Resurse pentru Cetăţenie Activă, în cadrul unei mese rotunde pe tema "Bune practici şi dificultăţi în implementarea proiectelor cofinanţate prin POSDRU în perioada 2014 - 2015".
"Axele 3.1 (România start-up — n.r.) şi 6.1 (Dezvoltarea economiei sociale — n.r.) au fost axele pe care s-au făcut proiecte multe şi dificile şi într-un timp record. Timpul alocat pentru derularea acestor proiecte a fost destul de scurt, motiv pentru care au apărut diferite dificultăţi. Pentru România start-up, adică 3.1, a existat o alocare totală de 100 milioane euro din care au fost contractaţi 70 milioane euro pe 44 de proiecte. Aproximativ jumătate din valoarea proiectelor s-a dus către beneficiarii finali prin acele granturi de maxim 25.000 euro. Peste 30 milioane de euro s-au dus în microîntreprinderi, start-up-uri înfiinţate în special de tineri pe toate regiunile de dezvoltare ale României. Noi am considerat că a fost un program bun cu toate nenorocirile din implementare şi cu toate dificultăţile pe care şi noi le-am trăit. Diferenţa de bani a mers într-o bună măsură către centrele de promovare, de sprijin, unele existente şi altele care s-au înfiinţat. Despre rezultate nu putem să spunem că sunt spectaculoase, sunt puţine hub-uri care s-au înfiinţat şi au rezistat şi probabil că şi mai puţine dintre ele vor rezista pe termen mediu şi lung dar cel puţin o vreme ele au funcţionat sub formă de spaţiu de întâlnire şi sprijin pentru tinerii antreprenori. Nu a fost rău mai ales că toată treaba asta s-a întâmplat în decursul a 10 luni", a spus Lupu.
Dezbaterea a urmărit identificarea dificultăţilor cu care s-au confruntat beneficiarii proiectelor finanţate prin POSDRU 2007 — 2013, 3.1. şi 6.1, în mod specific pe componenta de implementare a schemelor de minimis pentru organizaţii non-profit şi firme, în vederea transferului de bune practici şi soluţii către proiectele finanţate prin POCU. Rezultatele dezbaterii vor fi înaintate Ministerului Fondurilor Europene în vederea îmbunătăţirii mecanismului de gestionare ale fondurilor.
Una dintre concluziile din cadrul întâlnirii a fost faptul că valoarea de 25.000 de euro pentru start-up-uri pe Axa 3.1 a programului pentru capital uman nu este suficientă, având în vedere taxele din România. Alte concluzii se referă la reluarea în calcul a microcreditării şi reducerea fiscalizării pentru start-up-uri.
Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă este o asociaţie nonprofit a cărei misiune este de a promova cetăţenia activă prin sprijinirea implicării, civismului şi a responsabilităţii.


Articole înrudite