25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Consumul, producţia şi distribuţia de peşte în zona Lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară”
„Consumul, producţia şi distribuţia de peşte în zona Lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară”

Un interesant şi necesar studiu despre piaţa de peşte din Galaţi a fost prezentat, săptămâna trecută, de către reprezentanţii Asociaţiei pentru Ecologie şi Turism PRO ECO-TUR, care sunt şi realizatorii lui. 

"Consumul, producţia şi distribuţia de peşte în zona Lunca Prutului inferior - Dunărea inferioară" a plecat de la ideea celebrului logo "pe specific", din epoca comunistă: "nici o masă fără peşte" şi, după o analiză de specialitate s-a reuşit creionarea realistă a situaţiei privind piaţa peştelui din zona vizată. Practic, s-a urmărit legătura directă dintre producător, distribuitor şi consumator din sectorul piscicol, poziţionat în ansamblul general al dezvoltării durabile a zonei de referinţă. 

În Zona Pescărească Lunca Joasă a Prutului Inferior - Dunărea Inferioară tradiţia este ameninţată de dificultăţile cu care se confruntă (şi aşa) numărul redus al pescarilor existenţi, În acest context, se remarcă (în sens negativ) faptul că mulţi dintre pescarii profesionişti practică pescuitul la nivel de subzistenţă, de multe ori peştele fiind singura sursă de venit a familiilor pe care le întreţin. Astfel, studiul realizat prin proiect are rol de a descrie situaţia actuală şi tendinţele la nivel local a pieţei peştelui.

 

Analiză a pieţei locale a peştelui

 

"Prin realizarea studiului de piaţă s-a urmărit cunoaşterea situaţiei şi a relaţiei complexe dintre producătorii, distribuitorii şi consumatorii de peşte din zona studiată, ceea ce poate conduce la eficientizarea activităţii producătorilor şi distribuitorilor de peşte, prin adaptarea ofertei la nivelul cererii", a declarat Cristian Savin, specialistul piscicol a cărei echipă a conceput principalele etape a studiului piscicol. 

De altfel, după cum a subliniat şi managerul de proiect Cristian Arsene, preşedinte al Asociaţiei pentru Ecologie şi Turism PRO ECO-TUR, "rezultatele studiului urmăresc atingerea obiectivului general al proiectului: asigurarea dezvoltării durabile a Zonei Pescăreşti Lunca Joasă a Prutului Inferior - Dunărea Inferioară, prin prezentarea analizei comportamentului consumatorilor, adaptarea ofertei la cerere, definirea segmentelor de piaţă, evaluuarea produselor şi serviciilor în raport cu concurenţa".

Studiul de piaţă a fost realizat prin proiectul "Dezvoltare durabilă a pescăriei în Lunca Joasă a Prutului Inferior - Dunărea Inferioară, pe baza adaptării ofertei la cererile pieţei". Proiectul, în ansamblul său, este cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit, prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, în cadrul Strategiei de dezvoltare durabilă a Zonei Pescăreşti Prut-Dunăre Galaţi, Măsura 4 - Îmbunătăţirea sistemului de valorificare a produselor pescăreşti locale, Operaţiunea 4.4 Utillizarea inovaţiei şi informaţiei pentru dezvoltarea sectorului pescăresc.


Articole înrudite