16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vernisaj in memoriam Aurel Manole
Vernisaj in memoriam Aurel Manole

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” organizează marţi, 08 noiembrie 2022, la ora 11.00, expoziţia „In memoriam Aurel Manole”, la şapte ani de la trecerea la cele veşnice.
"Au trecut şapte ani de când ziua de 8 noiembrie 2015 aducea o veste tristă pentru iubitorii de artă. A încetat din viaţă pictorul Aurel Manole, preşedintele Filialei Galaţi a U.A.P.R., profesor la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”.
Artist complex, sensibil şi valoros, un creator inventiv, preocupat întotdeauna de nou.
Cu un palmares expoziţional local, naţional şi internaţional impresionant a fost un dascăl excelent care s-a dăruit cu pasiune şi devotament, un OM sociabil, prietenos şi de o nobilă generozitate. Pasiunea pentru desen a fost cea care l-a călăuzit să întreprindă studii în acest domeniu. Astfel a absolvit Liceul de Muzică şi Artă Plastică, Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, secţia Pedagogia Artei şi Desen (1979) şi Facultatea de Arte Decorative şi Design a Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi (1996). În februarie 2009 îşi ia doctoratul în arte vizuale la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. A activat ca profesor în mai multe şi diferite unităţi de învăţământ şi a fost membru al mai multor asociaţii şi fundaţii din ţară şi din străinătate.
Profesional a debutat în 1977 cu o expoziţie individuală la Iaşi când era încă student. Începând cu anul 1980 şi-a organizat peste 70 de expoziţii în ţară (Galaţi, Bucureşti, Bacău, Cluj Napoca, Tecuci, Piatra Neamţ, Mangalia), dar şi în străinătate (Franţa, S.U.A). A fost onorat cu mai multe distincţii în ţară şi străinătate, lucrările sale aflându-se în colecţii de stat şi particulare din România, dar şi din Anglia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Italia, Israel, Lituania, Olanda, Polonia, Spania, S.U.A. Opera lui Aurel Manole este bogată, diversă şi complexă. În conceperea lucrărilor artistul porneşte în general de la datele realului pe care le simplifică, le transfigurează, le ridică la rangul de metaforă şi simbol. Petrecându-şi copilăria şi adolescenţa în satul ascuns între dealurile Covurluiului - Căuieşti, sat în care s-a născut la 17 aprilie 1973, a dat curs peste ani memoriei afective evocând în culori calde ciclurile „Cetaţui”, „Coline”, „Amintiri”, „Eu şi satul”. Preocupat îndeaproape de figura umană, a reprezentat-o în ipostaze şi atitudini diferite, atât în portrete cât şi în compoziţii cu două sau mai multe personaje. Este cunoscut pentru tehnica Pictografiei la care a ajuns pornind nu de la monotipie, ci de la o tehnică mult mai veche, aceea a encausticii; astfel, în anul 1997 i se acordă Brevetul de invenţie - Amestec cromatic şi procedeu pentru realizarea lucrărilor.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, a cărui oaspete a fost de nenumărate ori, păstrează numeroase lucrări ale pictorului Aurel Manole executate în tehnica de mai sus şi nu numai", transmite Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”.


Articole înrudite