Sărbătoarea Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, reprezintă an de an pentru cadrele medicale şi micii pacienţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi, un moment de bucurie duhovnicească şi mângâiere în suferinţă, transmite Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Astfel, marţi, 31 ianuarie 2023, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de preotul capelan împreună cu preotul paroh de la biserica Greacă din municipiul Galaţi în locaşul de cult din curtea aceastei instituţii medicale.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu şi Parastasul pentru toţi fondatorii, ostenitorii, binefăcătorii şi angajaţii Spitalului de Copii din Galaţi, trecuţi la cele veşnice.
La slujbă au participat oficialităţi locale, conducerea unităţii sanitare, cadre medicale şi clerici.
Părintele Arhiepiscop le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa celor doi sfinţi tămăduitori şi despre implicarea exemplară în ajutorare celor aflaţi în nevoi, amintind totodată şi de buna colaborare care există între slujitorii sfintelor altare şi medicii din municipiul Galaţi.
După slujirea liturgică, preotul capelan şi cadrele medicale au vizitat saloanele unde sunt internaţi copiii pentru a le oferi iconiţe şi daruri şi a-i încuraja să treacă mai uşor peste suferinţă.
Întrucât suntem într-o perioadă dificilă cu gripe şi viroze, copiii internaţi în această instituţie spitalicească nu au putut participa la programul liturgic, însă, atât pentru ei cât şi pentru aparţinătorii acestora, au fost pregătite şi oferite pachete cu dulciuri, fructe, iconiţe, obiecte igienico-sanitare şi alte daruri.
Spitalul pentru Copii Galaţi este unul din cele şase spitale clinice şi de urgenţă pentru copii din România şi primul spital din judeţul Galaţi care, de peste trei decenii, i-au fost rânduiţi ocrotitori spirituali, potrivit Arhiepiscopiei.
Clinică duhovnicească. Scurt istoric
"În anul 2011, la data de 3 octombrie, la deschiderea cursurilor noului an universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi s-a aşezat piatra de temelie la noua capelă din curtea spitalului, de către Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa prof. univ. dr. Aurel Nechita, iniţiator, susţinător şi donator pentru lucrările de zidire ale acestui sfânt locaş, împreună cu Primăria municipiului Galaţi şi alţi creştini dornici să ajute la edificarea acestei capele, cu implicarea conducerii unităţii, prin manager Victoriţa Ştefănescu, a cadrelor medicale universitare şi a oficialităţilor locale de la acea vreme. La această «clinică duhovnicească» au început lucrările pe 23 octombrie 2011, reuşindu-se ca, până pe 10 decembrie, să se ajungă cu lucrarea la cota de +4 m, din cei 15 m cât are în prezent turla cea mare.
Capela a fost inaugurată în «Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor», în cadrul sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, pe data de 28 noiembrie 2012. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, împreună cu Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolit al Corintului, în prezenţa unui numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, Capela «Sfinţii Chir şi Ioan» (pomeniţi pe 31 ianuarie) a primit ca ocrotitori şi pe Sfântul Luca – Arhiepiscopul Crimeii (11 iunie) şi Sf. Cuv. Patapie (8 decembrie).
Pe parcursul anilor 2013 – 2014 s-a reuşit pictarea catapetesmei, de către pictorii Răzvan şi Mihaela Bădescu.
În anul 2015 s-au desfăşurat procedurile pentru începerea picturii în tehnica frescă, şantierul începând în data de 9 decembrie 2015 şi finalizându-se la 1 august 2017. Pictura a fost realizată de zugravul Valentin Palade şi colaboratorii săi.
După finalizarea lucrărilor de pictură, înfrumuseţare şi dotare cu cele necesare slujirii, la 31 ianuarie 2018, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfinţire a capelei", mai precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Galerie de imagini disponibilă mai jos! ↓