Sindicaliştii de la Solidaritatea şi-au continuat ieri după amiază, începând cu ora 14:30, seria acţiunilor prin care încearcă să sensibilizeze atât angajaţii Combinatului, cât şi întreaga clasă politică, precum şi pe cei aflaţi la guvernare, în legătură cu situaţia unităţii şi cu viitorul sumbru al fostului colos siderurgic, ca şi al metalurgiei. Din păcate, apelul lansat de sindicalişti către gălăţeni, de a participa la acţiunea de protest deoarece de soarta Combinatului depinde soarta oraşului, nu a stârnit interes, la manifestare nefiind prezenţi, de exemplu, niciunul dintre liderii organizaţiilor de pensionari din Galaţi, care ies în stradă şi solicită mărirea pensiilor şi înfiinţarea de noi locuri de muncă, dar care nu conştientizează faptul că plata pensiilor se asigură şi din contribuţiile plătite la bugetuil de stat de către cei 8.000 de angajaţi ai fostului colos siderurgic. De asemenea, nici ceilalţi lideri de sindicat, şi aici ne referim în principal la cei din Combinat, nu au dat dovadă de solidaritate şi de unitate sindicală atunci când este vorba de un lucru atât de important ca menţinerea locurilor de muncă din Combinat, nefiind prezenţi la acţiunea de protest, şi aici ne referim în principal la liderii sindicatului Siderurgistul, care nu sunt deloc vocali atunci când este vorba de ceea ce se întâmplă cu unitatea.
Înarmaţi cu pancarte pe care se putea citi lozinci cum ar fi „Stop închiderii Sidexului!”, „Mittal, numărul 1 în lume, noi nu avem bani nici de pâine”, liderii de sindicat le-au spus siderurgiştilor care au dorit să îi asculte, după ce au ieşit de la muncă, care este în opinia lor situaţia unităţii care a ajuns o făbricuţă şi le-au cerut oamenilor să se alăture în lupta de sensibilizare a autorităţilor centrale şi de menţinere a actualelor locuri de muncă. Liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a tras un semnal de alarmă care ar trebui să dea de gândit tuturor politicienilor, autorităţilor, dar şi gălăţenilor, referindu-se la zvonul care circulă de puţin timp privind închiderea, după alegerile parlamentare, a fluxului primar, operaţiune care ar urma să aibă loc până la sfârşitul acestui an. „Circulă un zvon potrivit căruia fluxul primar ar urma să se oprească la sfârşitul acestui an, mai exact după alegerile parlamentare, dacă ArcelorMittal Galaţi nu va reuşi să cumpere curent electric la un preţ care să fie avantajos”, a avertizat Gheorghe Tiber. Semnalul de alarmă privitor la închiderea fluxului primar, tras de Gheorghe Tiber, a fost recent dezminţit recent de către conducerea Combinatului.
Deşi s-a arătat mulţumit de numărul de siderurgişti care au participat la miting, Tiber a precizat că este în continuare dezamăgit de faptul că angajaţii nu înţeleg că este important să lupte pentru menţinerea locurilor lor de muncă şi să nu le mai fie teamă că ar putea fi sancţionaţi în vreun fel dacă fac acest lucru. Sindicaliştii de la Solidaritatea au transmis şi un memoriu conducerii Combinatului, cuprinzând principalele lor doleanţe, care a fost semnat de mulţi dintre siderurgiştii prezenţi la acţiunea de protest. „Eu sunt mulţumit că sindicatul Solidaritatea şi-a făcut încă o dată datoria faţă de siderurgişti şi faţă de gălăţeni, trăgând semnale de alarmă şi cerând oprirea închiderii capacităţilor de producţie şi menţinerea locurilor de muncă”, a declarat Gheorghe Tiber.