27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi a dat un verdict în ceea ce priveşte solicitarea reprezentanţilor Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor şi a Federaţiei Naţionale Solidaritatea a Metalurgiştilor de a nu înregistra Contractul Colectiv de Muncă de la Combinat, argumentul adus fiind acela că administraţia nu a respectat legea şi nu a invitat sindicaliştii la masa tratativelor. Conducerea ITM Galaţi
precizează că pe data de 8 februarie administraţia unităţii a depus spre analiză dosarul întocmit în vederea înregistrării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul ArcelorMittal Galaţi. „Din documente rezultă că, în luna noiembrie 2012, administraţia a transmis invitaţii de participare tuturor sindicatelor din unitate, cu solicitarea de a fi prezentate dovezi privind reprezentativitatea acestora. Administraţia a decis, după analizarea documentelor depuse de organizaţiile sindicale, începerea negocierilor cu reprezentanţii salariaţilor (aleşi în condiţiile legii) şi reprezentanţii desemnaţi de Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, care a depus documente clare privind reprezentativitatea. Federaţia Sindicală «Solidaritatea – Virgil Săhleanu» a Metalurgiştilor din România nu a fost acceptată la negocieri pentru că nu a prezentat documentele cerute. În urma analizării documentaţiei depuse, instituţia noastră a comunicat părţilor, în data de 12 februarie 2013, în jurul orelor 12:00, că a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă la nivelul unităţii. În aceeaşi zi, 12 februarie, în jurul orelor 15:00, Federaţia Sindicală «Solidaritatea – Virgil Săhleanu» a Metalurgiştilor din România a solicitat prin adresa nr.86/12.02.2013 să nu fie înregistrat Contractul Colectiv de  Muncă pentru că administraţia ArcelorMittal Galaţi SA nu a invitat la negociere toate părţile îndreptăţite să negocieze. Ca dovadă a reprezentativităţii sale la nivelul sectorului metalurgie, federaţia invocă faptul că pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la rubrica «Dialog social – info – reprezentativitate sindicate» este enumerată şi această federaţie”, a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea. Potrivit aceleiaşi surse, federaţia are reprezentativitate obţinută în baza vechii legi pe ramura „metalurgie şi industria materialelor refractare” şi a mai depus, pentru a dovedi îndeplinirea criteriilor de reprezentativitate prevăzute de Legea nr.62/2011 – Legea dialogului social, republicată, copie a Buletinului statistic de industrie nr. 8/2012 şi declaraţia/adeverinţa nr. 76/14.09.2012, cu numărul de membri ai federaţiei, dar nu şi declaraţiile semnate de reprezentanţii legali ai sindicatelor componente în care se specifică numărul total de membri de sindicat din fiecare unitate, aşa după cum prevede articolul 52, punctul B, din Legea dialogului social.
„Precizăm faptul că Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a atras atenţia în mai multe rânduri asupra faptului că la prima şedinţă de negociere părţile participante la negocieri sunt obligate să facă dovada reprezentativităţii conform Legii dialogului social. În condiţiile articolului 223 din Legea nr.62/2011, reprezentativitatea nu se poate recunoaşte decât în situaţia în care aceste organizaţii sindicale prezintă dovada numărului de membri de sindicat prevăzut de lege pentru sectorul de activitate din care face parte unitatea, întrucât reprezentativitatea acordată pe ramură includea şi alte unităţi, iar situaţia defalcată a membrilor de sindicat nu este identificabilă. Facem menţiunea că am solicitat în repetate rânduri Federaţiei Sindicale «Solidaritatea – Virgil Săhleanu» a Metalurgiştilor din România să prezinte declaraţiile reprezentanţilor sindicatelor componente în care să fie precizat numărul de membri de sindicat din fiecare unitate, solicitare la care nu s-a răspuns. Prin adresa nr. 261/DDS/14.02.2013, Direcţia de Dialog Social din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice face precizarea că organizaţiile sindicale sunt obligate să facă dovada reprezentativităţii, chiar dacă acestea sunt postate pe site-ul ministerului. Având în vedere că Federaţia Sindicală «Solidaritatea – Virgil Săhleanu» nu a fost acceptată la negociere, în condiţiile în care Contractul Colectiv de Muncă la nivelul SC ArcelorMittal Galaţi SA a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu respectarea prevederilor art. 143, alin. 2 din Legea nr. 62/2011 – Legea dialogului social, republicată, orice litigiu în legătură cu executarea, modificarea sau încetarea contractului colectiv de muncă se soluţionează de către instanţele judecătoreşti competente. Precizăm că am răspuns Federaţiei Sindicale «Solidaritatea – Virgil Săhleanu» a Metalurgiştilor din România la adresa stabilită prin Sentinţa Civilă nr. 42/FED/29.11.2011 a Tribunalului Bucureşti, respectiv str. Bucureşti – Târgovişte, nr.39, bl.R8, sc.C, et.2, ap.7, localitatea Buftea, judeţul Ilfov”, a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.
Liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, nu a putut fi contactat telefonic pentru un pentru un punct de vedere pe marginea precizărilor venite de la ITM Galaţi legate de solicitarea sindicaliştilor de la Solidaritatea.


Articole înrudite