Ministrul Sportului, Eduard Novak, a venit la Galaţi, joi, 24 noiembrie 2022, pentru a prezenta „Strategia Naţională pentru Sport”, într-o conferinţă organizată la Instituţia Prefectului din judeţul Galaţi. Proiectul, aflat în dezbatere publică, propune implicarea tuturor decidenţilor, inclusiv de la nivel local, pentru a construi proiecte şi infrastructură sportivă pentru înalta performanţă.
În vizita de lucru din judeţul Galaţi, Eduard Novak a avut întâlniri cu prefectul Gabriel-Aurelian Panaitescu, primarul Ionuţ Pucheanu şi alţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi din sportul local, dar şi cu preşedintele UDMR Galaţi, Székely Levente.
Alături de Silvia Stroescu, fostă sportivă de performanţă, campioană olimpică, mondială şi europeană la gimnastică artistică, ministrul Sportului a discutat despre viitorul sportului şi cu legenda fotbalului românesc Dorinel Munteanu, antrenor al echipei locale de fotbal.
La Pationarul Artificial Dunărea au avut loc antrenamente cu echipele de juniori, unde sunt integraţi şi copii ucraineni, refugiaţi în România ca urmare a războiului din ţara vecină - un proiect pilot derulat la nivel local.
„Am văzut un interes deosebit pentru proiectul nostru strategic la Galaţi, un judeţ care a dat nume mari în sportul românesc. Am avut discuţii foarte aplicate cu autorităţile locale, dar şi cu ambasadori ai sportului românesc, precum Dorinel Munteanu. Vor fi demarate proiecte importante în această zonă şi cred că dacă implementăm viziunea propusă în Strategie, Galaţiul va ajunge la performanţe deosebite. Vizitele în teritoriu mi-au arătat că în multe comunităţi locale există dorinţa de a dezvolta sportul, pe toate cele trei paliere propuse de noi, respectiv comunitar, şcolar şi de performanţă, iar noi oferim exact cadrul de care ele au nevoie. Împreună cu decidenţii de la nivel local putem dezvolta infrastructura sportivă necesară şi proiecte care să ducă la înalta performanţă”, a declarat Eduard Novak, ministrul Sportului.
Printre cele 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în decurs de 10 ani, se numără:
• Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiţie, care au adus performanţe României.
• Crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe aceste sporturi prioritare.
• Descentralizarea structurilor şi bazelor sportive din structurile de stat.
• Finanţarea federaţiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice şi Paralimpice, dar şi cu obiective intermediare.
• Crerea unui sistem în care sportivii de perfomanţă să se poată antrena în cele mai bune conditii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelenţă sau olimpice (6 de vara şi 3 de iarnă), care vor putea funcţiona pentru sporturile prioritare si voi fi independente.
• Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor şi să asigure stabilitate.
• Crearea unui sistem în care foştii sportivi de performanţă să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.
Cei trei piloni, în jurul cărora a fost construită Strategia Naţională pentru Sport sunt: sportul comunitar (de masă), sportul în educaţie şi sportul de performanţă.
Proiectul strategic propune mai multe sporturi prioritare de interes naţional, precum: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, nataţie şi pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică (individuale); fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheaţă, oină (de echipă).
Până la momentul adoptării prin hotărâre de Guvern, Strategia Naţională pentru Sport mai poate primi amendamente şi propuneri.
Citește și Ministrul Sportului, Eduard Novak, a premiat 16 personalităţi sportive din Galaţi (FOTO)