Obiceiurile alimentare ale românilor nu s-au schimbat extrem de mult, în marea masă a populaţiei, dar chiar elementele de confort aduse de modernizare sunt acum cauze indirecte de boală. Se consumau alimente grase şi grele şi acum 100 de ani, dar acest lucru nu ducea la obezitate şi boli de inimă. Medicii spun ca de vină este tehnologia care a indus lipsa de mişcare, şi se ştie că sedentarismul este o reală cauză de boli metabolice. „Mâncărurile grase s-au consumat într-adevăr şi acum 100 de ani şi nu aveau atâtea efecte negative. Este şi procesarea alimentelor o cauză, dar nu ea singură, ci legată fiind de lipsa de mişcare, care aduce un plus de calorii din mâncărurile grase. Lumea nu mai face mişcare ca înainte când, într-un fel, erau siliţi să o facă. Chiar dacă acum 100 de ani erau slănina, untura, pâinea mai multă sau alte alimente specifice zonei, nu erau maşinile, nu era televizorul sau calculatoarele. Aşa că încarcarea cu grăsimi şi mâncăruri, la care se adună sedentarismul, au determinat oglinda societăţii actuale, adică obezitatea şi toate bolile care sunt de fapt principalul risc de boală cardiovasculară”, a declarat dr. Magdalena Moroşanu, şef secţie Nutriţie şi Boli Metabolice la Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Sucurile concentrate pline de zahăr şi mâncărurile prăjite sunt alimentele care fac cel mai mult rău şi care sunt consumate cu obstinaţie. „Alimentaţia predominantă în zona noastră este cu pâine şi alimente grase, cu numeroase mezeluri şi, mai ales, ceea ce dă nota predominantă în alimentaţia actuală, alimentaţia bogată în sucuri carbogazoase şi dulciuri. Toate astea, combinate cu sedentarismul, duc la boli metabolice”, a mai declarat dr. Magdalena Moroşanu.
Medicii vă recomandă un consum mai mare de peşte şi de alte alimente uşoare care conţin proteine, nu neapărat de origine animală.