28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Specialiştii Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, împreună cu Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului “Călin Popovici”, au observat în dimineaţa zilei de 8 martie, pentru prima oară în România, o exoplanetă, denumită de astronomi HAT- P- 27 b. Pentru această observaţie a fost utilizat telescopul principal al Observatorului, de tip Ritchey-Chretien, cu diametrul oglinzii principale de 400 mm, camera CCD SBIG STL-6303 şi filtru R pentru fotometrie, făcând cadre calibrate cu expuneri de câte 60 secunde fiecare.
Exoplanetele sunt planete care se rotesc în jurul altor stele decât Soarele, iar pentru a le observa, astronomii folosesc mai multe metode, dintre care cea mai accesibilă este metoda tranzitului. Pe scurt, în momentul în care o planetă trece printre steaua în jurul căreia se roteşte şi o mică parte din lumina stelei este obstrucţionată de planetă şi strălucirea stelei scade. Astfel se produce o "mini-eclipsă" a stelei, iar scăderea de strălucire este înregistrată pe un grafic care se numeşte curba de lumină.
„Planeta se numeşte HAT- P- 27 b şi orbitează o stea puţin mai mică decât Soarele o dată la trei zile, aşa că, dacă am locui pe acea planeta, am serba Revelionul din 3 zile în 3 zile. Această exoplanetă face parte din clasa de planete denumită de astronomi «jupiter-uri fierbinţi». În cazul nostru, HAT- P- 27 b are diametrul cât al planetei Jupiter din sistemul nostru solar, dar o masă mult mai mică, doar 66% din masa lui Jupiter. Asta înseamnă că planeta este foarte puţin densă, putând chiar pluti pe apă, dacă am avea un ocean suficient de mare. HAT- P- 27 b orbitează steaua-mamă la o distanţă foarte mică, de doar 6 milioane de kilometri distanţă faţă de suprafaţa stelei. Ca o comparaţie, cea mai apropiată planetă de Soare în sistemul nostru solar, Mercur, orbitează la o distanţă medie de aproximativ 10 ori mai mare. Această apropiere faţă de astru contribuie la diametrul mare al planetei, atmosfera ei dilatându-se datorită căldurii intense emanate de stea, iar temperatura depăşeşte 450 grade Celsius, peste punctul de topire al plumbului”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.
Distanţa până la steaua în jurul căreia orbitează planeta HAT- P- 27 b este de 665 ani-lumină şi steaua este situată în constelaţia Fecioară. Descoperirea ei a fost anunţată la începutul anului 2011. La momentul actual este confirmată existenţa a 760 de planete care orbitează alte stele şi câteva mii care aşteaptă confirmarea prin observaţii ce vor veni în viitor. Prima planetă descoperită prin metoda tranzitului, folosită şi la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, a fost în anul 1999.


Articole înrudite