27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Compartimentul de Prevenire din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi informează populaţia asupra necesităţii de a se proteja cât mai rapid de gripa sezonieră.
„Þinând cont de contextul epidemiologic mondial şi european, unde gripa de sezon şi-a făcut apariţia, dar şi de faptul că la noi în lunile ianuarie şi februarie am avut cazuri de gripă, recomandăm populaţiei să se protejeze. Cea mai eficientă protecţie rămâne vaccinarea”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Direcţia de Sănătate Publică informează că gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, există o serie de virusuri care circulă în această perioada a anului care dau simptomatologie asemănătoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evoluţia mai uşoară şi care se pare că nu au ajuns să conducă la o pandemie în acest an. Este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal.
Simptome şi transmitere
Gripa sezonieră se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. Simptomele pot fi febra de 39-40 grade Celsius, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică, slăbiciune, congestionarea faringelui, roşu în gât, răguşeală până la afonie, pierderea vocii, tuse frecventă, uscată şi obositoare, lipsa poftei de mâncare, greţuri, vărsături. O viroză respiratorie cauzată de alte tipuri de virusuri decât virusurile gripale poate fi diferenţiată de gripă după debutul mai lent al bolii, începe uşor, cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de gât, cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii. Gripa se transmite uşor de la om la om pe cale aeriană direct, tuse sau strănut) sau indirect (prin obiecte proaspăt contaminate – batistă, prosop, veselă etc., de la omul bolnav la omul sănătos din cauza condiţiilor favorizante, cum ar fi aglomerările urbane, colectivităţile de copii şi adolescenţi.
Tratament şi prevenire
Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (aspirină), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye. Consultaţi medicul de familie. Gripa severă şi cea complicată se tratează în spital. Cea mai eficientă prevenire este vaccinarea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care călătoresc la tropice sau în emisfera sudică, precum şi vaccinarea gravidelor şi a copiilor mici. În cazul gravidelor, vaccinul gripal se poate administra pe toată durata sarcinii. De reţinut că acesta nu dă reacţii adverse şi nu provoacă malformaţii ale fătului. Vaccinul poate fi administrat şi pe perioada alăptării.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi