27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Centre de zi pentru copiii expuşi la riscul de separare de familie, în 13 localităţi din judeţ
Galaţi: Centre de zi pentru copiii expuşi la riscul de separare de familie, în 13 localităţi din judeţ

Treisprezece localităţi din judeţul Galaţi au fost incluse pe lista unităţilor administrativ – teritoriale cu prioritate ridicată sau medie pentru a putea obţine finanţare europeană destinată amenajării unor centre de zi pentru copiii expuşi la riscul de separare de familie.
Cea mai sensibilă situaţie este în cinci dintre ele, respectiv comunele Cavadineşti, Jorăşti, Vârlezi, Negrileşti şi Poiana. Acestea figurează pe lista celor 189 de UAT-uri cu prioritate ridicată la acest tip de investiţie.
Ceva mai bine stă situaţia în comunele Munteni, Costache Negri, Nămoloasa, Scânteieşti, Schela, Smârdan, Suceveni şi Valea Mărului, incluse în lista celor 412 UAT-uri cu prioritate medie la acest tip de investiţie.
"Prin noul program, finanţat integral cu fonduri europene, se doreşte creşterea gradului de integrare şi de acces la serviciile sociale şi de inserţie socio-profesională a unor categorii defavorizate.
Conform evaluărilor realizate la nivel naţional, folosite în vederea elaborării Ordinului de Ministru ce vizează acest program, activitatea de prevenire a separării copilului de familie continuă să se desfăşoare în România într-un ritm modest, justificat de cele mai multe ori de lipsa resursei umane calificate de la nivelul primăriilor, lipsa resurselor financiare proprii disponibile pentru a fi alocate activităţii de prevenire sau lipsa interesului autorităţilor pentru acest tip de situaţii.
Din acest motiv, soluţia sesizării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivel judeţean, pentru preluarea copiilor aflaţi în situaţie de risc în sistemul de protecţie specială, rămâne cea mai simplă modalitate de rezolvare a unor astfel de cazuri.
Neavând un sistem de prevenire a separării copilului de familie şi a serviciilor destinate prevenirii separării copilului de familie, la sfârşitul anului trecut 32 % dintre copii intraţi în sistemul de protecţie specială au ajuns aici ca urmare a situaţiei economice precare a familiei.
Pentru a remedia această situaţie este lansat de luni, 7 noiembrie, un apel de proiecte pentru «Crearea unei reţele de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie». Bugetul total, de 50,3 milioane de euro, este asigurat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Ordinul ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse pentru aprobarea Ghidului specific a fost deja semnat de doamna ministru Gabriela Firea.
În total, la 1 ianuarie 2022, erau înregistrate în România un număr de 724 de centre de zi, aflate în 344 de localităţi din ţară.
Dintre comune, 93% nu beneficiază de nici un tip de centru de zi, 6% dispun de un singur centru şi 1% au între 2 şi 7 centre pe comună. Dintre cele 992 de comune cu zone marginalizate, doar 8% dispun de un centru de zi.
Centrele de zi din sistemul de protecţie a copilului au ca misiune prevenirea separării copilului de familie, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc. pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinţi", informează, prin intermediul unui comunicat de presă, Andreea Anamaria Naggar - Secretar de Stat, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.


Articole înrudite