27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fundaţia Inimă de Copil se opune redirecţionării a 3,5% din impozitul pe venit şi către şcoli
Fundaţia Inimă de Copil se opune redirecţionării a 3,5% din impozitul pe venit şi către şcoli

Fundaţia Inimă de Copil cere factorilor de decizie, Guvern şi Parlament, să respingă actuala formă a modificărilor legislative care ar permite redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit şi către şcoli.

"Principala consecinţă a acestei modificări ar fi, din punctul nostru de vedere, faptul că propunerea, în forma sa actuală, va conduce la adâncirea decalajelor care deja există între copiii din medii defavorizate şi restul copiilor. Fundaţia Inimă de Copil îşi exprimă îngrijorarea că includerea şcolilor pe lista entităţilor care ar putea beneficia de redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit va duce la crearea de noi inechităţi educaţionale pentru copiii din zona rurală. Este evident că sumele cele mai mari le vor atrage şcolile din oraşele mari, unde părinţii au salarii mai mari. Asta în vreme ce şcolile din mediul rural, frecventate de copii ai căror părinţi lucrează cu ziua sau trăiesc din ajutoare sociale, nu vor avea practic niciun beneficiu financiar. Mai mult, această modificare legislativă va duce la scăderea veniturilor pentru organizaţiile nonguvernamentale care derulează programe dedicate, menite să mai estompeze din decalajele deja existente între zonele rurale şi cele urbane. Transpusă într-un limbaj direct, această modificare legislativă va face ca bogaţii să devină mai bogaţi, în vreme ce săracii să devină mai săraci", transmite Fundaţia Inimă de Copil prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit directorul Fundaţiei Inimă de Copil, Anna Burtea, este nevoie de iniţiative legislative care să ofere şanse în plus numărului mare de copii aflaţi în mediul rural, în zone defavorizate, nu de unele care să producă efecte inverse.

"Şi aşa copiii din zonele rurale primesc mult mai puţine şanse. Dacă aceste modificări devin lege, inechitatea va fi şi mai mare. Şcolile care beneficiază şi acum deja de sume consistente prin primirea de sponsorizări şi redirecţionarea 3,5% prin asociaţiile de părinţi, vor avea bani mai mulţi, în vreme ce şcolile din zone defavorizate nu numai că nu vor primi nimic în plus, ci vor beneficia de mai puţin sprijin din partea noastră, a organizaţiilor nonguvernamentale. Avem nevoie de iniţiative legislative care să ofere şanse în plus numărului mare de copii aflaţi în mediul rural, în zone defavorizate, nu de unele care să producă efecte inverse. Prin programele educaţionale pe care le derulăm lucrăm direct cu aceşti copii ştim cât de mari sunt acest decalaje. Nu avem nevoie de iniţiative care să mărească aceste decalaje. Eliminarea recentă a burselor pentru transportul copiilor a fost deja o decizie care va avea consecinţe negative masive. Modificarea mecanismului 3,5% fără o analiză atentă are acelaşi efect", a declarat Anna Burtea.

Fundaţia Inimă de Copil este de părere că prin completarea unui formular de redirecţionare a 3,5% din venit către o şcoală, un contribuabil ar decide ca banii săi să nu meargă la bugetul statului, ci să completeze... bugetul statului.

"De asemenea, un alt aspect demn de remarcat este că includerea şcolilor pe lista beneficiarilor procentului de 3,5 din impozitul pe venit creează un nonsens pentru că şcolile deja sunt în gestiunea financiară a autorităţilor publice. Practic, prin completarea unui formular de redirecţionare a 3,5% din venit către o şcoală, un contribuabil ar decide ca banii săi să nu meargă la bugetul statului, ci să completeze... bugetul statului. În acest fel, oricum întregul mecanism de redirecţionare a fondurilor ar pierde chiar principalul obiectiv pentru care a fost creat. Ne exprimăm convingerea că, dacă statul îşi doreşte să sprijine mai mult educaţia, lucru pe care ni-l dorim cu toţii, are la îndemână mijloacele necesare să o facă. Noi ne punem la dispoziţia factorilor de decizie pentru a identifica împreună cele mai bune căi de sprijinire a educaţiei şi pentru a dezvolta  soluţii care să elimine inegalitatea de şanse. Fundaţia Inimă de Copil se raliază, aşadar, opiniei exprimate de mai multe organizaţii nonguvernamentale din ţară şi trage un semnal de alarmă cu privire la consecinţele pe care le-ar putea avea o astfel de decizie", se mai precizează în comunicatul citat.

Inimă de Copil este cea mai mare organizaţie din regiune care administrează şi implementează servicii sociale pentru copii şi familii în nevoie, copii şi tineri cu dizabilităţi şi este recunoscută ca una dintre cele mai bune şi eficiente organizaţii care furnizează servicii sociale. Inimă de Copil luptă de 25 de ani să ofere, prin educaţie, o şansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili şi visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflaţi în dificultate. În anul 2022, peste 5.000 de persoane, copii şi familii defavorizate din România şi copii şi mame refugiate, au beneficiat de programele de educaţie, sănătate sau suport de urgenţă ale Fundaţiei Inimă de Copil.


Articole înrudite