Viorel Gheorghiţă, fostul şef al DSVSA Galaţi, a fost pus în libertate vineri, 7 septembrie, după mai bine de un an şi trei luni de arest preventiv. Judecătorii Tribunalului Bacău au luat decizia de a-l elibera provizoriu sub control judiciar pe Viorel Gheorghiţă, iar Curtea de Apel Bacău a respins recursul DNA, prin care procurorii anticorupţie ceruseră menţinerea fostului director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi în arest preventiv. Primele semne privind judecarea în libertate a lui Viorel Gheorghiţă au apărut la ultimul termen de judecată, când unul dintre cei trei magistraţi a făcut opinie separată, pronunţându-se pentru înlocuirea arestului preventiv cu obligaţia de a nu părăsi ţara.
Gheorghiţă a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru şantaj şi corupţie după ce iniţial fusese arestat preventiv pe 24 iunie 2011. În dosar au fost inculpate 21 de persoane, majoritatea medici veterinari, printre care se numără şi fostul şef al DSVSA Brăila, acuzaţiile pornind de la dare şi luare de mită, abuz în serviciu, fals şi până la falsificare de alimente, şantaj şi mărturie mincinoasă.
Proces la CEDO pentru încălcarea drepturilor
Procurorii anticorupţie îl acuză pe directorul DSVSA Galaţi că îl proteja pe omul de afaceri Dumitru Neculai când fabrica de preparate din carne a acestuia din urmă intrase în colimatorul inspectorilor veterinari. Patronul magazinelor alimentare „Albo” ar fi scăpat astfel de amenzi şi de închiderea fabricii pentru că reintroducea în procesul de fabricaţie produse din carne alterate sau expirate. Conform DNA Galaţi, Viorel Gheorghiţă primea în schimb produse alimentare de la Dumitru Neculai. Informaţiile sunt negate de medicii veterinari inculpaţi, precum şi de Viorel Gheorghiţă şi Dumitru Neculai, aceştia reclamând DNA Galaţi la CEDO pe motiv că ar fi fost anchetaţi cu încălcarea drepturilor, iar împotriva lor au fost obţinute mărturii prin ameninţare şi şantaj. Procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Bacău după mai multe acuzaţii de influenţare a magistraţilor.