28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A avut loc prima întrunire a comisiei de malpraxis care anchetează cazul morţii suspecte a unui copil în vârstă de 2 ani, deces petrecut la sfârşitul săptămânii trecute la Spitalul de Pediatrie. Vineri a avut loc prima întrunire a comisiei din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, singura comisie medicală la care, până la această oră, părinţii au depus plângere. Din comisie fac parte şi au participat  reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Colegiului Medicilor Galaţi precum şi reprezentanţi ai  Ordinului Asistenţilor Medicali, Colegiului farmaciştilor precum şi şeful Serviciului de Medicină Legală. La prima şedinţă a comisiei nu au participat părinţii sau medicii incriminaţi deoarece procedura cere doar prezenţa membrilor. S-a dat citire plângerii depuse de către părinţi.
Părerea celor care au participat e împărţită, dar toţi sunt de acord că ancheta va dura.
„Este primul astfel de caz în acest an care este înaintat comisiei. Cred că acest caz nu va ridica mari probleme. Dar va dura ancheta deoarece trebuie aduse foarte multe acte şi rezultate ale investigaţiilor, unele nici nu sunt gata. Noi aşteptăm părinţii să depună o plângere şi la noi, la Colegiul Medicilor”, a precizat dr. Dumitru Cristea de la Colegiul Medicilor Galaţi.
Probele trimise în Capitală, analiză în 3 săptămâni
Tot în cadrul primei şedinţe a Comisiei de Malpraxis s-a stabilit expertul, care a fost tras la sorţi din lista naţională a medicilor experţi pe pediatrie. Este vorba de un medic din alt judeţ, dar comisia nu are voie deocamdată să îi comunice identitatea. Ancheta va fi însă una de durată, deoarece expertul are nevoie, pe lângă raportul necropsiei, de rezultatele textelor biochimice şi biologice, care se fac la Bucureşti, din probele biologice recoltate la autopsie.
„Acestea se vor lucra la Bucureşti şi va dura circa trei săptămâni. Fără acestea, expertul nu îşi poate încheia raportul. Noi vom comunica datele de contact şi contul familiei. Legea impune ca la dosar să fie trecută şi chitanţa care arată plata expertizei de către părinţi spre expert. Nu ştim dacă acesta poate lucra gratuit sau dacă vrea asta ori dacă legea permite aşa ceva. Oricum, în termen de 90 de zile trebuie să înaintăm un răspuns părinţilor”, a precizat dr. Valentin Boldea, director Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.
Dacă plata expertizei este obligatorie şi părinţii nu pot face rost de cei 2.000 de lei, cât prevede legea, atunci cazul va fi clasat.


Articole înrudite