Direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele judeţene de asigurări de sănătate urmează a fi desfiinţate în doar câteva zile, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Culmea este că niciunul dintre cei ale căror locuri de muncă vor dispărea prin aceste desfiinţări nu ştiau nimic. La fel, nici directorii gălăţeni ai celor două instituţii ce ar fi afectate de măsură nu au fost avertizaţi deloc de la Bucureşti despre faptul că în câteva zile instituţiile lor se vor desfiinţa pe motiv ca se va face economie şi banii vor merge la programele de sănătate. „Nu am auzit decât din presă de această declaraţie a Ministerului Sănătăţii. Noi nu am primit niciun fel de decizie de la Minister. Noi, direcţiile de sănătate, dar şi casele de asigurări de sănătate, funcţionăm în baza legii Sănătăţii, legea 95. Ar trebui schimbată această lege şi atunci ar fi trebuit să apară un proiect la secţiunea transparenţă decizională de pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Nu e nimic acolo. Poate fi un ordin de ministru, dar vom vedea. Ar trebui atunci să vedem ce se pune în loc. Cine va monitoriza şi va face programele de imunizare, controlul sanitar, programele ministerului Sănătăţii şi alte lucruri pe care le făceau direcţiile de sănătate publice”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea. La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi lucrează 104 persoane, cu mult sub normativ, care au salarii cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.
Şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi reacţiile sunt similare. Nimeni nu ştia de această intenţie de desfiinţare în câteva zile. „Nu ştim nimic de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noi funcţionăm în baza unei legi, legea Sănătăţii, dar pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la transparenţă decizională, nu este niciun proiect de schimbare a legii. Noi încheiem contracte cu medicii de famile cu spitalele plus asiguraţii, aşa că nu cred că o astfel de instituţie se poate desfiinţa chiar aşa, în câteva zile. Ar fi haos. Poate ni se schimbă doar denumirea şi trecem în subordinea altei structuri. Noi avem 60 de angajaţi, toţi specializaţi, care au salarii ca orice funcţionar”, a precizat dr. Elena Vrabie, director doar de o lună la CJAS Galaţi.
Părerea asiguraţilor nu e foarte clară. Unii spun că nu le va lipsi niciuna dintre structuri. Alţii însă habar nu au. „Nu cred că ne afectează pe noi. Aici e vorba de bani. Noi stăm la cozi să dăm aceşti bani, aşa că nu cred că am avea de suferit”, spunea unul dintre asiguraţii care aştepta la coadă să îşi ridice adeverinţa ce îi stabilea această calitate.