28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, în care se afla şi un deputat în Parlamentul României, un avocat din cadrul Baroului Galaţi şi un fost arbitru din cadrul Curţii de Arbitraj Galaţi, grup specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Deputatul este Mihai Boldea, care a şi fost vineri audiat la sediul DIICOT Galaţi. A plecat după audieri singur, într-un taxi, fără să facă comentarii.
„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că membrii grupării identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, aflate în proprietatea Consiliului Local sau a unor persoane fizice, o parte dintre imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. În acest scop, învinuiţii au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals.Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale”, a precizat cms. Cristina Tatulici, de la IPJ Galaţi.

„,Mă rog să nu rămânem cu copiii în stradă”

Printre păgubaşi se numără şi familia familia Tonita. Au cumpărat un apartament în 2004 de la un bărbat numit Bordeianu Gabi. „Am dat  atunci un miliard şi 700 de mii de lei. Asta a fost în august. Am băgat foarte mulţi bani în acest apartament, că era ca o cocină înainte, de parcă stăteau cu caii aicea. Am făcut tranzacţia prin firma Mediaplus o firmă de imobiliare unde era Liliana Gafton. Acolo era şi Boldea Mihai, nu era atunci deputat dar era cunoştinţa a lui Bordeianu cel de la care am cumpărat noi. Când am terminat de făcut apartamentul am primit de la instanţă citaţie deoarece un cetăţean moldovean Bostan a contestat vânzarea spunând că a lui este casa nu a lui Bordeianu. Atunci am aflat că Mihai Boldea e avocatul lui Bordeianu şi că nu Bordeianu, ci Boldea ar fi luat banii. Mihai Boldea a început să îmi spună că acest cetăţean moldovean are mai multe apartamente, că face cămătărie, că este implicat şi Miron Brânduşa, aceasta fiind judecată pentru mai multe dosare pentru înşelăciune imobiliară. Când l-am auzit povestind despre acel moldovean mi-am dat seama că ceva nu e în regulă. De unde îl cunoaşte el, deşi era atunci avocat al domnului Bodeianu? Domnul Boldea îmi indică un anume avocat, că este bun, că vom câştiga, că suntem cumpărători de bună credinţă. Am zis că vom lua ce avocat vrem. După o lună m-am întâlnit cu Mihai Boldea pe stradă, care mi-a zis dacă m-am liniştit. Am zis nu, şi i-am spus  că mi se pare că e implicat. S-a enervat şi aproape că a avut curajul să îmi recunoască. Mi-a zis «cine eşti tu? Eşti un nimeni. Eu sunt avocatul Mihail Boldea şi [...] nu o să poţi să îmi faci nimic niciodată. Eu o să ajung un mare parlamentar». Mi s-a făcut teamă, mai ales că între timp a ajuns parlamentar”,, spunea Valentina Tocita, păgubită.
Tatăl femeii a vândut şi maşina, pentru ca fiica sa şi familia ei să aibă o casă, şi acum se teme că totul a fost degeaba. Femeii îi este teamă că acum să nu rămână pe drumuri cu toată familia. Ca o coincidenţă, descinderile s-au făcut chiar în ziua în care fiul ei împlinea 7 ani. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de 1 milion de euro, prin raportare la un număr de 9 imobile. În sarcina unora dintre membrii grupării se mai reţine şi faptul că au încercat să obţină suma de aproximativ 5 milioane lei, prin inducere în eroare şi folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestări servicii falsificat şi a unui bilet la ordin completat în fals.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 14 percheziţii domiciliare în Galaţi, în vederea identificării şi ridicării de mijloace de probă. Printre clădiri se numără şi un sediu de partid, cel al PSD, sau sedii de firme. La sediul D.I.I.C.O.T. au fost  22 de persoane faţă de care urmează a fi dispuse măsurile legale, după finalizarea audierilor.

Boldea ripostează

„Asistăm la un lucru normal pentru România. Un abuz. Da, foarte bine, deputat cercetat penal. Singurul lucru pe care îl regret e că m-am născut în România. Tuturor clienţilor mei le-am spus să vă ferească cineva să aveţi probleme cu justiţia română. Vorbim aici de situaţii din 2004, 2005, 2006, 2007, în care eu am fost avocat. Eu ca avocat primesc clienţii cu actele aduse de ei şi acestea le prezint instanţei. Nu mă duc la colţul străzii că sunt eu Boldea, hai să fac nişte acte. Instanţa a decis când am avut dreptate, ca şi atunci când am pierdut. Să vă dau un exemplu: a venit domnul Bodea cu un contract cu firma X, nu îi dau numele să nu-i fac reclamă. Contract în valoare de 40 de miiarde. Sunt avocat, nu femeie de serviciu. Fiind incompatibil, am solicitat ajutorul unei colege care a preluat totul şi a câştigat pe fond. După care, cealaltă societate a spus că actele sunt false. Ce treabă am eu aici? DIICOT a chemat de 3-4 ori în 2011 mai mulţi clienţi şi le-u spus că dacă nu spui de Boldea te fac, te rup… Oamenii au venit la mine şi mi-au spus nea Boldea avem o problemă, ăştia trag de noi. Am sesizat CSM, am vorbit şi la DNA şi la Guvern. Nu favoritisme, să se meargă legal, că nu e normal aşa presiune. 15 din cei 22 audiaţi acum au fost şi la DNA şi au dat declaraţii, că se trage de ei. Am fost chemat azi pe la 10.30 la DIICOT după ce au făcut ei percheziţiile ilegale, spun, deoarece eu fiind deputat era necesară decizia Parchetului Înaltei Curţi de la Galaţi. Eu mă las de politică, de avocatură, vând şi plec din ţară. Acolo, la DIICOT, o oră şi jumătate m-am uitat la televizor. Ce să le spun? Nu pot să mă apăr de cei care trag de oameni”, a precizat Mihai Boldea, care a mai spus că nimic nu e real.

Articole înrudite