28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Potrivit datelor Compartimentului de Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în  anul 2011, în judeţul Galaţi, incidenţa cancerului de col uterin ocupă locul cinci în rândul afecţiunilor maladiilor canceroase, după cancerul colorectal, cancerul de sân la femei, cancerul bronhopulmonar şi cancerul de prostată. Tocmai de aceea, începerea, odată cu 1 august în Galaţi, ca de altfel în toată ţara, a derulării activităţii de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului  de col uterin era o necesitate.
„Testarea reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. Screening-ul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine, denumită testare Babeş–Papanicolau, în care pot fi incluse persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervico-vaginale Babeş-Papanicolau normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital”, a precizat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.
Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora.


Articole înrudite