28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Birocraţia şi criteriile dure au lăsat 970 de sugari fără lapte praf
Birocraţia şi criteriile dure au lăsat 970 de sugari fără lapte praf
Din 1.000 de sugari, câţi au beneficiat în 2011 de lapte praf gratuit, ce-i drept doar câteva luni din tot anul, s-a ajuns ca în 2012 numărul bebeluşilor care primesc în Galaţi lapte praf gratuit să ajungă la doar 30. Aşa se face că acum Direcţia de Sănătate Publică Galaţi are lapte praf pentru doi ani, şi asta deoarece birocraţia şi criteriile restrictive de prescriere au făcut ca numărul copiilor care beneficiază de lapte praf gratuit să scadă vertiginos. Este posibil ca mai mulţi copii să aibă nevoie de acest lapte praf gratuit dar mulţi medicii nici nu mai prescriu, de teamă să nu greşească şi să nu intre în atenţia Ministerului Sănătăţii. Deocamdată Direcţia de Sănătate Publică Galaţi are în custodie 5.897 de cutii de lapte praf cu distribuţie gratuită.
„Dacă în 2011 laptele praf a lipsit aproape cu desăvârşire la nivelul judeţului Galaţi, nu acelaşi lucru putem să îl spunem în 2012. Acum am achiziţionat 5897 cutii de lapte praf iar după cum avem consumul în ultimele trei luni de zile, această cantitate este suficientă pentru aproximativ doi ani în situaţia în care înainte această cantitate ajungea maxim patru luni de zile. S-a ajuns la această reducere a consumului lunar datorită schimbării condiţiilor de acordare a laptelui praf gratuit”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Cel mai restrictiv criteriu este ritmul de recuperare a pierderii în greutate a copilului, pentru care medicul de familie trebuie să facă un raport lunar, iar cel specialist, unul trimestrial. Şi aşa se poate greşi, aşa că mulţi medici nici nu au mai prescris lapte praf gratuit, mai ales că anul trecut acesta aproape că a lipsit cu totul iar reţetele erau inutile.
„Medicii de familie, în majoritatea cazurilor, renunţă la acest program deoarece este mult prea multă birocraţie şi din teama de a nu greşi şi a fi apoi buni de plată, dar şi din cauza faptului că, în 2011, a lipsit foarte mult timp laptele praf şi nu mai doresc să arunce praf în ochii copiilor”, a mai precizat dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite