În perioada 28.09-05.10.2022, 12 elevi francezi însoţiţi de doi profesori de la Liceul General şi Tehnologic „Daniel Arnaut” din oraşul Ribérac, regiunea Nouvelle-Aquitaine, au petrecut o săptămână în Galaţi în cadrul schimbului şcolar cu elevi şi profesori ai Colegiului Naţional „Al.I.Cuza”. Acest parteneriat şcolar este o concretizare a acţiunilor specificate în axa educativă a programului de cooperare descentralizată existent între Consiliul Judeţean Galaţi şi Consiliul Regional Nouvelle-Aquitaine.
Schimbul şcolar s-a dovedit un real succes de fiecare dată. Elevii şi profesorii implicaţi au participat activ la orele de curs propuse de echipa pedagogică română şi au realizat activităţi interesante şi practice pentru dezvoltarea lor personală şi profesională. Au fost întâmpinaţi cu căldură de reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi, fiind foarte impresionaţi de obiectivele culturale ale oraşului nostru, dintre care amintim: Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Muzeul Satului şi Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele. Elevii corespondenţi români le-au arătat centrul oraşului şi le-au pregătit oaspeţilor o excursie de o zi în Delta Dunării. Aici au vizitat Basilica paleo-creştină de la Niculiţel si au putut admira frumuseţile Deltei într-o plimbare cu şalupele.
Dincolo de activităţile pregătite în program, copiii şi profesorii au socializat, s-au descoperit si s-au creat prietenii. În aprilie 2022, 10 elevi români şi două cadre didactice s-au deplasat în Ribérac unde au prezentat şi promovat activităţile şi proiectele Colegiului Naţional „Al.I.Cuza”, acţiune care se va relua în aprilie 2023 cu alţi 10-12 elevi.
Pe durata şederii în Franţa, pe lângă activităţile şcolare, profesorii francezi susţinuţi de conducerea liceului s-au implicat în mod deosebit în realizarea de acţiuni educative (participarea la cursuri de teatru, cinema şi limba occitană), dar şi recreative, dintre care menţionăm vizita în Brantome în departamentul Dordogne, grota Lascaux, oraşele Sarlat şi Ribérac.
Echipa de profesori şi elevi români a fost întâmpinată în timpul şederii în Ribérac de către primarul comunei care a susţinut în mod călduros proiectul de parteneriat şi şi-a exprimat dorinţa continuării relaţiei de colaborare.
Acest proiect de parteneriat reprezintă o reuşită de ambele părţi, elevii participanţi dobândind abilitaţi lingvistice, precum şi cunoştinţe privind cultura şi modul de viaţă ale ţărilor partenere. Au fost iniţiate de asemenea demersurile pentru continuarea parteneriatului prin semnarea unui contract de colaborare pentru următorii trei ani.
Prof. Iulia-Maria Chirnoagă
Prof. Monica Iancu