25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nu mănâncă de o lună dar nimeni nu o poate  ajuta. Este situaţia în care se află o gălăţeancă în vârstă de 37 de ani. Mama tinerei susţine că fiica nu mai mănâncă de o lună, că „aşa îi spun sfinţii” şi refuză să îşi ia tratamentul prescris de medici. Tânăra se stinge sub ochii mamei sale, care a cerut ajutor peste tot ca fiica ei să fie salvată chiar împotriva voinţei ei.
„Am rugat-o să mănânce şi să îşi ia tratamentul, dar refuză. În general este calmă, dar uneori îmi spune că aşa i-au zis sfinţii. Am cerut atunci ajutor la ambulanţă, la poliţie, la spitale, să o internăm chiar dacă ea nu vrea, până se pune pe picioare. Pe mine nu mă ascultă. Iar toţi mi-au spus că dacă ea nu e violentă, nu o putem interna împotriva voinţei ei. Îmi moare lângă mine şi nimeni nu mă ajută chiar dacă am act că e bolnavă săraca şi nu ştie ce e bine pentru ea”, spune Maria Ghindă (foto), în vârstă de 54 de ani, mama Gabrielei.
Destinul tinerei a fost trist. A plecat să muncească în Spania pentru a strânge bani pentru operaţia mamei bolnavă de cancer. A reuşit să îşi salveze mama dar şi-a distrus relaţia, a divorţat şi apoi a căzut într-o depresie adâncă.
„Dacă pacienta nu este violentă şi nu există nicio dovadă medicală că nu are discernământ nu aveam ce face. Nu o putem lua împotriva voinţei ei decât dacă familia are dreptul legal să ia decizia pentru ea sau ne solicită poliţia”, a precizat dr. Domnica Ursu, director Ambulanţa Galaţi.
Mia Rotaru, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Psihiatrie, susţine că internarea împotriva voinţei pacientului se face doar dacă acesta este adus cu salvarea şi poliţia, existând probe certe că acesta se pune pe el sau pe alţii în pericol.
„Nu putem să lăsăm un om să moară în casă”
Afirmaţia îi aparţine directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. „Eu cred cred că societatea ar trebui să intervină deoarece nu putem să lăsăm un om să moară în casă chiar dacă el refuză să se lase ajutat. Refuzul lui nu este voluntar, ci un efect al bolii. Cred că aici avem un vid legislativ”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
S-a creat un cerc vicios şi, cum nu poate să iasă din acest cerc vicios, mama Gabrielei spune că nu are bani de avocat ca să îşi pună fata sub tutelă şi nici timp sau bani să apeleze la comisia psihiatrică, fiica ei fiind de la o zi la alta mai slăbită.
„După ce i-am spus că m-am plâns peste tot, a zis că se răzbună ea pe mine, dar nu am martori şi nimeni nu mă crede”, spune Maria Ghindă, îngrozită că fiica ei va muri cu ea în casă şi nimeni nu o ajută de frică să nu îi încalce drepturile, chiar dacă ea, bolnavă fiind, nu şi le înţelege.


Articole înrudite