Şedinţa Comitetului Consultativ al Persoanelor Vârstnice a fost un prilej întins pe circa două ore pentru ca pensionarii pe de o parte şi prefectul pe de alta să îşi spună reciproc ofurile. Punctele concrete fixate pe ordinea de zi au fost atinse după ce prefectul a cedat conducerea şedinţei directorului Vasile Pârlog, Paul Florea retrăgându-se în cea de a treia parte a şedinţei pentru a se pregăti pentru şedinţa Colegiului Prefectural.
Pe de o parte pensionarii au ţinut să arate că protestele de stradă au justificare şi nimeni nu înfruntă frigul şi zăpada pentru că nu are ce face. Pensionarii au reproşat actualei puteri că le-a redus pensiile, ceea ce a depăşit greşelile anterioarelor guvernări. Cristea Toader a admis că este foarte posibil ca predecesorii PDL-ului să fi comis greşeli mult mai mari, dar reproşul major faţă de actuala putere este: „De ce s-au atins de pensii?!”. Cristea estimează că pentru a avea măcar valoarea pensiilor din ’89, pensia minimă ar trebui să fie la 2.500 de lei, iar cea medie de 4.000 de lei. Sumele pretinse disonează însă cu veniturile de pe piaţa muncii româneşti, dat fiind faptul că în prezent există manageri care nu ating venituri lunare de 3.000 de lei. Însă aceste argumente detaliate de-a lungul anilor de directorii diferitelor instituţii legate de piaţa muncii în discuţiile cu pensionarii nu reuşesc să convingă. Bunicii ştiu că au contribuit, iar la finele vieţii vor o existenţă decentă, aşa cum au pensionarii din ţările europene dezvoltate.
Prefectul pe de altă parte, a reproşat protestatarilor un mesaj pe care nu îl înţelege, „Ieşi afară javră ordinară!”, cu atât mai mult cu cât a lucrat ore întregi pentru a elebora rapoarte către guvern privind problemele lor. Şi pentru că tot era vremea deşertării ofurilor, prefectul a simţit nevoia să îi certe pe toţi cei care l-au criticat că „se piaptănă de bal” (printre aceştia ne numărăm şi noi - n.r.), Paul Florea precizând că „se piaptănă în fiecare zi şi merge la bal când vrea!”. Prefectul ne aduce la trista concluzie că omul chiar nu a înţeles faptul că într-o perioadă a protestelor de stradă un bal era precum „funia din casa spânzuratului”.
La un moment dat preşedinţii diferitelor asociaţii de pensionari au început să se înţepe. Panţuş a reproşat că protestele organizate de pensionarii gălăţeni au devenit similare „bâlciului”, drept pentru care nu a găsit să participe la ele, iar atunci când organizează el mitinguri, mobilizează numeroşi protestatari. Ceilalţi i-au reproşat „că dansează hora Unirii cu toate partidele”, iar cu o zi în urmă învârtise hora cu actualul prefect. Toader Cristea a plusat subliniind că cei care fac politică nu au cum să îi reprezinte pe bunici, iar replica a fost promptă, fiind taxat pentru că „dă raportul la PSD” şi în acelaşi timp face reproşuri altora.
Panţuş şi prefectul au convenit asupra unui punct: „presa denaturează!”, Paul Florea pentru pricina menţionată mai sus, Panţuş întrucât a fost criticat de jurnalişti fiindcă de ziua Unirii era de mână cu prefectul, ceea ce de altfel a fost real.
În ediţiile viitoare vă vom prezenta şi chestiunle concrete pe care Vasile Pârlog a reuşit să le dezbată cu pensionarii, conform ordinii de zi.