27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aparatură medicală pentru salvarea copiilor născuţi prematur, la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor
Aparatură medicală pentru salvarea copiilor născuţi prematur, la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor

Lipsa aparaturii medicale de ultimă generaţie, numărul mare al sarcinilor neurmărite medical şi distanţele mari până la primul spital dotat, în zonele defavorizate, contribuie la creşterea mortalităţii infantile, capitol unde România deţine primul loc din Uniunea Europeană, spune Organizaţia Salvaţi Copiii, care a accelerat programul de combatere a mortalităţii infantile şi duce la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor, din judeţul Galaţi, aparatură medicală complexă, constând în: incubator neonatal, monitor funcţii vitale pentru nou-născuţi, pulsoximetre profesionale pentru nou-născuţi şi copii şi pompă volumetrică cu bibliotecă de medicamente.

Dotarea, în valoare de 20.000 de euro, a fost posibilă cu sprijinul Philips România. „Lipsa echipamentelor medicale necesare în maternităţile şi în secţiile de neonatologie din România ridică probleme serioase de mortalitate şi de sănătate pentru nou-născuţi. Peste 8% dintre copiii care au venit pe lume la Spitalul Tg. Bujor s-au născut prematur şi au prezentat complicaţii la naştere, de la icter neonatal, stop cardiac cu resuscitare, suferinţă respiratorie, atelectazie pulmonară (plămâni insuficient dezvoltaţi - colaps) la compresiuni şi afecţiuni ale cordonului ombilical”, transmite Organizaţia.

De acum, cu ajutorul echipamentelor primite de la Salvaţi Copiii, aparate medicale dedicate şi performante, spitalul gălăţean le va putea oferi micuţilor condiţiile optime de care au nevoie pentru a se dezvolta, spune managerul unităţii spitaliceşti, Dr. Ec. Gheonea Victoria: „Primele zile de viaţă, pentru un copil născut prematur, sunt extrem de importante. Bebeluşii prematuri au organele insuficient dezvoltate, sistem imunitar deficitar, nu pot respira singuri şi nu îşi pot menţine temperatura corpului, ceea ce face foarte dificilă adaptarea la viaţa extrauterină. Pentru evitarea complicaţiilor, ei au nevoie de echipamente speciale. Aceşti micuţi trebuie să petreacă mai mult timp în spitalul nostru, iar cu ajutorul echipamentelor primite de la Salvaţi Copiii, aparate medicale dedicate şi performante, le vom putea oferi condiţiile optime de care au nevoie pentru a se dezvolta. Astfel, în incubator se asigură un micromediu închis care asigură condiţii optime de temperatură şi umiditate, dar în acelaşi timp nou-născutul este protejat de infecţii, alergeni, de zgomotele în exces sau de intensitatea luminii care îi poate face rău. Semnele vitale ale bebeluşului sunt monitorizate permanent cu ajutorul monitorului de funcţii vitale şi al pulsoximetrului, terapia cu medicamente şi alimentaţia parenterală sunt efectuate cu ajutorul pompei volumetrice”.

În secţia de pediatrie a spitalului, care este singurul spital pe o rază de 65 de kilometri, sunt îngrijiţi anual 1.200 de copii, iar în secţia de neonatologie se nasc peste 100 de copii anual.

România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din UE

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020, România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din UE (5,6 la mia de copii născuţi vii), urmată de Bulgaria şi Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus se află Estonia (1,4 la mia de copii născuţi vii) şi Finlanda (1,8 la mie). În cifre absolute, 1.008 copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2021, în România, multe dintre aceste decese pot fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă. „Programul de combatere a mortalităţii infantile este unul ambiţios, care are mai multe componente, de la accesul la servicii medicale pentru femeile din comunităţile vulnerabile şi copiii lor până la dotarea şi refacerea unor secţii de neonatologie. Este crucial ca spitalele din ţară să poată îngriji copii născuţi prematur, în cazul lor fiecare minut după naştere este crucial”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Prezentă la Galaţi, la evenimentul de dotare a spitalului gălățean, Amalia Năstase (foto ↓), Ambasador al campaniei, a subliniat importanţa responsabilităţii sociale şi a implicării companiilor în reducerea mortalităţii infantile în România: „Salvaţi Copiii intervine concret şi consistent de 12 ani în dotarea cu echipamente performante, iar noi putem ajuta la rândul nostru. În această perioadă companiile au la îndemână mecanismul de redirecţionare a 20% din impozitul pe profit, un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităţilor cu aparatură vitală de ultimă generaţie necesară pentru salvarea vieţilor celor mici”.

Foto Salvati Copiii 1

Din anul 2010, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 105 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.020 de echipamente vitale, investind peste 8.500.000 de euro. Până la sfârşitul anului 2022, Salvaţi Copiii va dota cel puţin 55 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 30.000 de copii.

Articole similare: Investiţii în 2 spitale din Galaţi pentru combaterea mortalităţii infantile


Articole înrudite