În cadrul mai multor controale efectuate în perioada 15 iulie – 15 august, privind respectarea prevederilor legale, modul de etichetare, prezentarea publicităţii şi comercializarea produselor alimentare în 25 de unităţi comerciale din judeţul Galaţi, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au descoperit mai multe abateri, din păcate, în toate unităţile controlate.
În cadrul verificărilor s-au găsit produse alimentare cu modificări organoleptice evidente (băuturi spirtoase cu impurităţi, brânză proaspătă de vaci acrită, carne cu arsuri de congelare, culoare modificată, decongelată şi recongelată, preparate din carne cu miros şi culoare modificată sau grăsime scursă, produse de patiserie cu glazură topită, dropsuri topite, legume şi fructe deshidratate sau putrezite şi produse din peşte cu arsuri de congelare sau piele exfoliată); s-a descoperit comercializarea de produse cu data limită/data durabilităţii minimale de consum depăşită şi chiar produse alimentare expuse fără etichetă, astfel încât nu s-a putut stabili încadrarea acestora în data limită. De asemenea, s-au găsit instalaţii frigorifice care nu funcţionau la temperaturile optime pentru păstrarea alimentelor şi unităţi unde spaţiile frigorifice (de refrigerare şi/sau de congelare) de depozitare a alimentelor nu erau dotate cu termometre. În urma acestor nereguli descoperite s-a oprit comercializarea, definitivă sau temporară, a unor cantităţi de produse în valoare totală de 3.114,4 lei, iar agenţii economici au primit 82 de amenzi. Din păcate, numele acestor comercianţi nu sunt date publicului, aşa că nu vom şti exact de care agenţi economici ar trebui să ne ferim şi în ce locuri ar trebui să facem cumpărăturile cu mai multă precauţie.
În prezent, mai sunt în derulare atât controale dispuse de ANPC Bucureşti, cât şi o serie de controale ale Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi în ceea ce priveşte alimentele comercializate de unităţile de alimentaţie publică precum: pizzerii, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării, atât din mediul urban cât şi din mediul rural, controale privind verificarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de organizare evenimente (nunţi, botezuri, etc.) şi controale pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată (carne, peşte, legume, îngheţată etc).