28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
200 de gălăţeni şi-au rupt mâinile şi picioarele pe gheaţă
200 de gălăţeni şi-au rupt mâinile şi picioarele pe gheaţă
Gerul care a pus stăpânire pe judeţ a transformat trotuarele în capcane de gheaţă, iar urmările nu au întârziat să apară în camerele de gardă ale spitalelor. Numai în ultimele zile numărul gălăţenilor care şi-au rupt mâinile şi picioarele pe gheaţă sau chiar şi coastele a trecut de 200. „Avem peste 200 de pacienţi care s-au prezentat în camerele de gardă ale Spitalului de Urgenţă după ce au căzut pe gheaţă, având mâini şi picioare rupte sau entorse, luxaţii ori fracturi costale. Au fost şi cazuri grave de bătrâni care, în urma căderii pe gheaţă, au suferit fracturi grave la nivelul şoldului şi care urmează să fie operate”, a precizat dr. Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi. Printre victime se numără şi Veronica Roman, o gălăţeancă în vârstă de 61 de ani care a căzut pe când mergea pe strada necurăţată de gheaţă. „Eram aproape de poartă casei mele când am văzut. E sticlă pe stradă la noi. Nimeni nu a curăţat nimic. Am stat acolo 15 minute, că era pustiu pe stradă şi eu nu mă puteam mişca că îmi rupsesem şoldul când am căzut. Am început apoi să strig. M-a auzit un vecin şi a venit de m-a ajutat şi a chemat ambulanţa”, a spus Veronica Roman, internată acum în secţia Ortopedie a Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Persoanele luate cu ambulanţa din frig blochează spitalul din Tecuci
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a anunţat că în ultimele două zile 20 de persoane care sufereau de hipotermie uşoară sau pur şi simplu nu aveau unde sta au fost luate cu ambulanţa de pe străzi şi trimise întâi la spitale, apoi la azilurile speciale. „Din păcate, avem prea puţine locuri în Galaţi, iar la Tecuci este şi mai rău. S-au internat circa 10 persoane numai în ultimele ore din pricina frigului, dar fără a avea neapărat probleme medicale, şi acum nu se mai pot face cum trebuie internările pentru cazurile medicale. De aceea facem un apel către autorităţile locale să rezolve problema”,a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
O bătrână de 80 de ani din  Galaţi a decedat luni dimineaţă la Spitalul de Urgenţă din pricina complicaţiilor diabetului, dar şi pe fondul hipotermiei.
Apa cu gheaţă a blocat sorbul de captare din Dunăre
Cele -14 grade Celsius care s-au înregistrat noaptea trecută în Galaţi au creat probleme pentru alimentarea cu apă a populaţiei care folosea apa din Dunăre. Prefectura şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au trimis imediat echipe la faţa locului. „Sorbul era blocat mai ales cu apă şi gheaţă, aşa-numitul zai, dar şi cu sloiuri. S-a intervenit cu două barje şi două împingătoare şi urmează ca populaţia să primească din nou apă în mod normal. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pregătise o cisternă cu apă potabilă pentru populaţie şi alte autospeciale pentru consumul de apă tehnică. Deocamdată nu mai sunt probleme dar, cum suntem în cod portocaliu de ger până la pe 3 februarie, suntem în continuare pregătiţi dacă se mai repetă această situaţie”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, din cadrul ISU Galaţi.
„În momentul de faţă 70-75% din consumatorii noştri nu au apă. Este vorba de acele zone unde se foloseşte apa din Dunăre, cam peste o sută şi ceva de mii de oameni”, a precizat Niţă Podaru, de la Apă Canal. Din 1994 Galaţil nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie, ca apa să îngheţe şi să nu poată fi captată.
Cantitatea de apă, dar şi calitatea, monitorizate
Şi Direcţia de Sănătate Publică a luat măsuri din pricina opririi alimentării cu apă. „Monitorizăm  spitalele pentru a vedea de ce cantitate de apă dispun în rezerve şi vom trece la raţionalizări dacă va fi cazul. Dimineaţă nu era deloc apă caldă deoarece cantitatea de apă rece era oricum insuficientă. Noi vom analiza şi calitatea apei, deoarece din pricina presiunii scăzute pot apărea probleme”, a precizat dr. Valentin Boldea, şedul DSP Galaţi.
Şcoli şi grădiniţe închise
Şi şcolile au avut probleme din această cauză. Inspectoratul Şcolar Judeţean a permis cadrelor didactice să suspende activitatea până miercuri în mai multe unităţi de învăţământ din cauza lipsei apei. „Parţial închise avem mai multe şcoli, majoritatea din cartierele Micro 19, 20 şi 21. Sunt grădiniţe care au şi trimis copiii acasă de dimineaţă, deoarece lipsa apei le pune în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea. Am avut şi unităţi şcolare care au suspendat cursurile doar în momentul în care şi-au epuizat rezerva de apă”, a precizat Doru Resmeriţă, inspector şcolar general.
Două drumuri blocate şi 200 de consumatori în întuneric
Drumurile judeţene dintre Oancea şi Roşcani şi cel dintre Cudalbi şi Băleni sunt încă parţial blocate deoarece traficul nu va fi reluat până ce nu se curăţă toată gheaţa. Din pricina creşterii consumului de energie electrică un transformator din zona Roşcani a cedat. „200 de consumatori au rămas fără energie electrică în Roşcani”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă.


Articole înrudite