07 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Terfeliţi în Europa din cauza unor demnitari de carton
Terfeliţi în Europa din cauza unor demnitari de carton
Abuzurile demnitarilor români, corupţia de la nivel înalt, goana de putere a unora dintre aleşi care calcă pe cadavre, dar şi presiunile exercitate de către aceştia asupra unor instituţii precum Agenţia Naţională de Integritate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau Curtea Constituţională, pun încă o dată România la colţul Uniunii Europene. Românii sunt arătaţi, din nou, cu degetul de către organismele europene, iar demnitarii români, care ar fi trebuit să fie un exemplu de moralitate, echilibru, stabilitate, responsabilitate sau corectitudine, sunt criticaţi aspru de către forurile internaţionale. Raportul întocmit de Comisia Europeană cu privire la evoluţia justiţiei în România aduce critici extrem de dure ţării noastre.
Conform bursei zvonurilor, una dintre principalele nemulţumiri se referă la activitatea parlamentarilor. Oficialii Comisiei Europene atrag atenţia asupra faptului că nume importante din cadrul Parlamentului României, deşi sunt acuzate de fapte de corupţie sau de probleme de integritate, şi-au continuat mandatul. Pe de altă parte, Comisia Europeană solicită României să găsească urgent o procedură clară prin care să-i suspende pe deputaţii şi senatorii vizaţi, până la lămurirea situaţiei lor juridice. Mai mult decât atât, oficialii Uniunii Europene susţin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, care pare mai degrabă o legendă în ziua de astăzi.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost instituit odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Þara noastră nu reuşise, până la momentul 1 ianuarie 2007, să rezolve toate problemele din sistemul judiciar. Nici până în ziua de astăzi nu au fost îndeplinite toate obiectivele. Anual, sau chiar de două ori pe an, experţii europeni vin în România pentru a culege date cu privire la respectarea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Din păcate, însă, concluziile rapoartelor întocmite de către Mecanismul de Cooperare şi Verificare sunt, de cele mai multe ori, deloc favorabile statului român. Cu toate acestea, partidele politice din România, chiar dacă s-au aflat în opoziţie sau la putere, nu au mişcat un deget pentru ca ţara noastră să primească şi bile albe din partea oficialilor europeni. Cu atât mai mult cu cât rapoartele MCV de până acum au fost, în mare parte, negative.
Cu un raport negativ pe justiţie, România va rata, încă o dată, graţie aleşilor care ne reprezintă în Parlamentul României, aderarea la Spaţiul Schengen. Din păcate, însă, toate derapajele demnitarilor şi acţiunile acestora, condamnate de către organismele europene, vor fi decontate de către cetăţenii de rând.


Articole înrudite