22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Ne place sau nu, uite că suntem la mâna naturii care, parcă din ce în ce mai des, ne aduce aminte cât de mici suntem în faţa capriciilor ei. Nu mai departe de săptămâna trecută ciclonul Haiyan care i-a lovit pe filipinezi, considerat a fi cel mai puternic uragan de când se fac măsurători meteorologice, ne-a uimit prin forţa cu care s-a năpustit peste casele oamenilor, provocând distrugeri de proporţii apocaliptice. De unde oare a apărut o asemenea viteză a vântului, cre după cum au anunţat specialiştii, ajungea uneori la 380 de km/oră în largul coastelor filipineze?

Oare nu cumva marile puteri ale lumii au mai făcut niscaiva experimente cu cine ştie ce arme teribile? Pe la noi, uite că de când s-a cutremurat pământul prin zona Izvoarele de vreo 300 de ori, s-au gândit şi oamenii ăia de prin palatele capitalei care şi aşa nu aveau ce legi în folosul omului de rând să mai născocească şi au venit cu ideea de a învăţa copiii prin şcoli cum să se comporte în caz de cutremur, aşa cum fac şi japonezii de zeci de ani.

Nu-i rău, numai că degeaba înveţi copilul să se ascundă sub bancă dacă banca asta se află într-o şcoală de pe vremea lui Tutankhamon, care deşi o fi fost dotată cu o bulină roşie indicând faptul că prezintă risc ridicat de dărâmare în caz de cutremur, după curăţenia din vară, după spoiala cu var sau după o izolaţie cu polistiren pe dinafară, a rămas şi fără bulină. Părerea mea este că decât să înveţi oamenii să se ascundă sub tocul uşii, pentru asta alocând probabil şi niscaiva bani de la bugetul statului, mai bine s-ar apuca cei responsabili de trebuşoara asta şi ar consolida clădirile considerate cu risc seismic ridicat, chiar dacă numărul lor per total ţară este destul de mare.

Numai la noi, în Galaţi, sunt în jur de 160 de astfel de imobile. Chestia e că majoritatea lor au fost expertizate, îmbulinate sau nu, numai că atunci când vine vorba de consolidări edilii oraşului dau din colţ în colţ punându-ne în faţă eterna scuză: „Nu sunt bani”. Poate, Doamne fereşte de vreun cutremur mai serios, după aceea vor găsi bani pentru a ridica alte blocuri sau case în locul celor făcute una cu pământul.

Vă asigur că şi atunci, ca şi acum, tot placa aia ne-o vor pune, chiar dacă îşi vor pune cenuşă în cap pentru a ne arăta cât de rău le pare. Stai să vezi, că până la cutremur mai e puţin şi vine iarna, ia să-i vezi cum or să dea iar vina pe stihiile naturii, pentru că asta e, nu te poţi pune cu natura, oricâte utilaje ai avea şi oricâtă sare împrăştii pe străzile oraşului. Dar până la cutremure şi zăpezi, vine sfârşitul anului şi ne aşteaptă ceva mai rău decât stihiile naturii, ne aşteaptă valul de scumpiri anunţate de finanţiştii noştri. Aşa că guvernanţii noştri au dat mâna cu natura ca să ne fie cât mai „bine”.


Articole înrudite